Efter krisveckan: Nu möts de i tv-duell

avNiklas Eriksson, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

M-ledaren Anna Kinberg Batra pressas från alla håll om vilka hon vill samarbeta med om hon tar makten.

Under onsdagskvällen möttes hon och statsminister Stefan Löfven i en duell i SVT.

Ett av ämnena är den glödheta frågan hur nästa regering kommer se ut.

– Jag vill inte regera, jag vill inte budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Jag vill regera med Alliansen, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet.

– Att i det här läget vilja kasta ut Sverige i ett svårt politiskt läge för att samarbeta med SD är faktiskt hårresande, säger statsministern till Aftonbladet efter debatten.

1 av 6 | Foto: Andreas Bardell
Moderatledaren Anna Kinberg Batra efter debatten i Aktuellt.

Snart en vecka har gått sedan Anna Kinberg Batra meddelade att hon vill att Alliansen går fram med en gemensam budget så snart som möjligt.

Utspelet - som sannolikt skulle fälla den sittande regeringen - avvisades samma dag av Liberalerna och Centerpartiet men hyllades av Kristdemokraterna. Flera moderatdistrikt, där bland det tunga Skånedistriktet, gick också ut och backade upp sin partiledare.

Men Anna Kinberg Batras förslag innehöll även en annan del: att Alliansen bör prata och förhandla med SD i riksdagens olika utskott. Idéen avvisades däremot bestämt av de övriga alliansledarna.

Första mötet sedan krisen inleddes

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, hotade med att partiet skulle lämna Alliansen och Liberalernas Jan Björklund sa att sprickan i Alliansen nu är den största sedan samarbetet grundades.

Samma dag som Anna Kinberg Batra lade fram sitt förslag höll Stefan Löfven en presskonferens där han sa att M-ledaren har tappat kompassen. Ett uttalande som Anna Kinberg Batra avvisade med att hon vill få igenom Alliansens politik. SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnade beskedet men sa samtidigt att han kräver inflytande i en M-ledd regering om han ska släppa fram en sådan.

I kväll möttes Löfven och Kinberg Batra i en duell i SVT:s Aktuellt. Mötet var det första sedan den den senaste turbulensen i Alliansen inleddes. Ämnet var integration men också regeringsfrågan, hur det nya politiska klimatet kommer se ut och vem som ska samarbeta med vem.

”Inte ens Allianskollegorna vet vad som menas”

Stefan Löfven fortsatte efterlysa blocköverskridande samarbete i riksdagen. Han säger att inte kan kommentera M:s utsträckta hand till SD.

– Inte ens Allianskollegorna vet ju vad som menas, säger han.

– VI kan inte i ett läge som vi ser nu kasta ut Sverige i ett mycket kritiskt läge, det är inte ansvarsfullt.

Anna Kinberg Batra upprepar att hon inte utesluter samarbete med något parti i frågor ”där man kan komma överens”.

”Inte regeringsfärdiga”

Hon säger också att hon inte vill budgetförhandla med SD.

– Jag vill inte regerera, inte budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Jag vill regera med Alliansen, säger Anna Kinberg Batra till Aftonbladet efter debatten.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att de förväntar sig något i utbyte vid ett samarbete. Anna Kinberg Batra svarar inte på Aftonbladets frågor om vad hon är beredd att ”betala” för ett sådant samarbete utan fortsätter att ge budskapet att hon inte vill regera eller budgetförhandla med SD.

Hon tycker inte heller att det är otydligt vad hennes besked om samarbete och eventuella förhandlingar med SD betyder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM