Lena Mellin

Kvinnan som aldrig har fel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KD-ledaren Ebba Busch.
KD-ledaren Ebba Busch.

Kvinnan som alltid har rätt. Det är KD-ledaren Ebba Busch. Åtminstone i sina egna ögon.

Hennes ofelbarhet, enligt hennes egen tolkning, blev först tydlig, i alla fall för mig, i samband med köpet av en fallfärdig fastighet i utkanten av Uppsala för en tid sedan.

Säljaren, Esbjörn, då 81, ångrade sig redan efter en dag och ville inte sälja sin illa underhållna fastighet. Tvisten, som sannolikt hade kunnat hanteras på ett smidigare sätt, var på väg mot en utsatt tre dagar lång förhandling i tingsrätten. Parterna enades dock innan dess.

Det stod klart redan från början att Ebba Busch förmodligen hade rätten på sin sida. Det fanns ett underskrivet kontrakt.

 

Men i stället för, som de flesta partiledare hade gjort, stillsamt påpeka det sade Ebba Busch högljutt att hon inte kunde vara rättslös. Det blev en stor sak som sänkte stödet för Kristdemokraterna och förtroendet för Ebba Busch personligen.

I akt två av tvisten med Esbjörn skrev KD-ledaren om Esbjörns dåvarande juridiska ombud på sociala medier. Det ledde till ett åtal om grovt förtal. Den här tvisten gick inte heller till rättegång eftersom Ebba Busch lade ner vapnen redan innan dess. Hon erkände sig skyldig till grovt förtal av juristen och betalade ett strafföreläggande på 60 000 kronor.

Men efteråt meddelade KD-ledaren att hon egentligen hade rätt. Hon hävdade att hon ”i själ och hjärta är oskyldig”. Hur det står i samklang med erkännandet av det grova brottet och de för de flesta hushållskassor saftiga dagsböterna är svårbegripligt. Men har man alltid rätt så har man.

 

De här händelserna är inga undantag. Ebba Busch mycket solida självförtroende visade sig på nytt i hennes kommentarer till påskupploppen i kölvattnet av den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans antimuslimska demonstrationer.

Busch sade då att hon vill ha en form av biblisk rättvisa. Om hundra poliser skadas (vilket skedde) borde också hundra ”islamister och upprorsmakare” skadas. Som ett led i denna rättviseskipning borde polisen skjuta skarpt. Nu gjorde de i och för sig det på flera ställen, bland annat i Norrköping där tre personer sårades.

– Frågan som borde ställas, varför sköts det inte skarpt?, undrade Busch.

Uttalandena, som gjordes i Sveriges Radio, väckte enorm uppståndelse. Bland annat undrade justitieminister Morgan Johansson om Busch var ”riktigt klok”.

Men tog KD-ledaren intryck av kritiken? Självklart inte. Hon hade ju rätt även denna gång. Hennes förtroende för polisen hade i och för sig ökat till följd av upploppen trots att de inte skjutit vilt omkring sig. Men i övrigt stod hon fast vid sin uppfattning.

Så skönt det måste vara. Att alltid vara på den rätta sidan.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

 1. Vem drar flest?
  I dag är det 1 maj, arbetarrörelsens stora högtidsdag. Både S-ledaren Magdalena Andersson och V-ledaren Nooshi Dadgostar talar i Stockholm. Den första på Norra Bantorget, den andra i Kungsträdgården. Vem drar störst publik? Det vet vi i eftermiddag. Men det brukar vara Vänsterpartiet.
 2. Veckans kungliga
  I morgon kommer det norska kronprinsparet Hakon och Mette-Marit till Sverige för ett tvådagarsbesök inklusive träffar med de delar av kungafamiljen som bor här. På torsdag anländer prins Albert av Monaco till Göteborg. Hans mål är att rädda världens hav.
 3. Vad vill de ha sagt?
  Influencern och bloggaren Margaux Dietz, bästa kompis med KD:s Ebba Busch, intervjuade partiledare redan i valrörelsen 2018. Nu är hon på gång igen, på torsdag är det Annie Lööfs (C) tur. Men vad vill partiledarna säga genom att uppträda hos Margaux? Kanske att de är lite balla.
 4. Onsdagsmanifestation
  Före Sovjetunionens kollaps hölls det måndagsmöten för Baltikums frihet på Norrmalmstorg i Stockholm. Nu är det manifestationer utanför ryska ambassaden i samma stad på onsdagar i protest mot den ryska invasionen av Ukraina. Men av talarna är densamma, Gunnar Hökmark (M).
 5. Uppladdning inför valet
  Veckan avslutas med en partiledardebatt i SVT klockan 20. Ny i det snabba tv-formatet är Johan Pehrson som nyligen efterträdde Nyamko Sabuni som Liberalernas ledare. Därmed deltar åtminstone tre herrar i debatten. Utöver Pehrson Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Veckans citat

”Mig spelar det ingen roll vad man menar. Jag skulle aldrig uttrycka mig så.”

Johan Pehrson, L-ledare om Ebba Busch polisuttalande.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE