Valet 2018

Riksdagsledamöter kritiska till att NMR får demonstrera i Almedalen

Av: 

Adam Westin

SAMHÄLLE

Nazistiska NMR borde inte ha fått tillstånd att ha torgmöte i Almedalen.

Det anser 25 riksdagsledamöter som Aftonbladet har varit i kontakt med.

Flera säger också att NMR:s närvaro kommer påverka deras egen medverkan.

– Det här med nazismen borde ha varit slut samtidigt som Hitler sköt sig i huvudet i bunkern 1945, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Polisen har gett Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tillstånd att hålla torgmöte under politikerveckan i Almedalen på Gotland. Däremot får de inte hyra mark av arrangören, vilket de gjorde förra året.

Gruppen är öppet nazistisk. NMR vill störta samhället, kallar sina meningsmotståndare för folkförrädare och säger sig vara beredda att döda för att nå sitt mål om ett ”rasrent” Sverige.

NMR har tillstånd att använda talarplatsen vid Hamnplan mellan klockan 16 och 17 den 5–7 juli. Detta är Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas dagar.

Annie Lööf (C) tycker att det är fel att ge NMR rätt att demonstrera under Almedalsveckan.

Annie Lööf (C): En skam

Centerledaren Annie Lööf säger att det är fel att ge NMR demonstrationstillstånd just under politikerveckan i Almedalen.

– Det är en demokratisk rättighet att få demonstrera, men inte bestämma exakt var och när. Jag tycker det är en skam att en nazistisk rörelse som vill störta vårt demokratiska samhälle får den här typen av uppmärksamhet, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Annie Lööf är positiv till att Region Gotland i år har satt stopp för NMR:s möjligheter att hyra mark.

– Våra fri- och rättigheter ska värnas, men har också gränser. Till exempel får inte ordningen och den allmänna säkerheten sättas på spel. Nazistiska NMR vill avskaffa demokratin, då behöver demokratin sätta hårt mot hårt och svara upp mot det hot som organisationen utgör, säger Annie Lööf, som nyligen fick ovälkommet besök av NMR under en boksignering.

25 riksdagsledamöter kritiska

Aftonbladet har skickat en anonym enkät till samtliga riksdagsledamöter med frågor om hur de ser på Nordiska motståndsrörelsens närvaro under politikerveckan. Allt för få har svarat för att detta ska kunna ses som en signifikativ undersökning.

Av det 30-tal som svarat säger 25 riksdagsledamöter att det är fel att ge NMR tillstånd att hålla torgmöte under politikerveckan i Almedalen.

Några motiveringar:

  • De utgör ett uppenbart fysiskt hot mot andra deltagare i det sammanhanget.
  • De utövar kriminella handlingar genom hot och våld mot politiska motståndare.
  • Det är en demokrativecka; rörelser som är tydligt antidemokratiska hör inte hemma i Almedalen.

– Man borde kunna vägra dem talartid under Almedalsveckan med motiveringen att det kan skapa oro och osäkerhet. Eller hänvisa dem till en plats utanför själva Almedalsområdet eller en tid vid ett annat tillfälle, säger moderaten Jan Ericson som deltagit i enkäten.

”NMR måste få nyttja rätten”

En riksdagsledamot som är av en annan åsikt skriver:

  • Demonstrationsrätten är grundlagsskyddad och de måste få nyttja den rätten, även om jag inte på något sätt sympatiserar med deras tankesätt.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte säga om det är rätt eller fel av polisen att ge NMR tillstånd att hålla torgmöte.

– Att NMR återigen tar plats under Almedalsveckan betyder att alla vi demokrater måste fortsätta att stå emot normaliseringen av deras närvaro. Vi som tror på rättsstaten, frihet och inte accepterar hot om våld som metod för att få makt är många, många fler än dem och det ska vi visa. Inte bara under Almedalsveckan utan i vår vardag, hela tiden, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

”Vi demokrater måste fortsätta stå emot normaliseringen av NMR:s närvaro”, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

”Åker hem en dag tidigare”

Flera riksdagsledamöter som ska delta på Almedalsveckan säger till Aftonbladet att deras egen medverkan kommer påverkas av att NMR är där:

  • Åker hem en dag tidigare.
  • Jag kommer känna mig otrygg.
  • Jag kommer att känna obehag och vidta försiktighetsåtgärder.
  • Deras syfte med sin närvaro är att sprida hot och rädsla. Det lyckas de tyvärr ofta med.
  • Bara det faktum att jag vet att de är där gör mig både förskräckt och än mer taggad att göra ett bra jobb så att ingen ansluter sig till grupperingar av detta slag.

Försvarsministern: En extrem sekt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är en av de som blivit kallad för ”folkförrädare” av Nordiska motståndsrörelsen.

– De har ju angripit mig på något nazistmöte de har haft, i samband med första maj. De har varit hemma och filmat postlådan och lagt i nåt brev vid nåt tillfälle. Men det här är ju en sekt, en extrem sekt, det ska man tydliggöra. Och extrema sekter kan inte få sätta agendan för en demokratisk omgivning, säger Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) öppnar för att förbjuda NMR.

I Finland har Nordiska motståndsrörelsen förbjudits. Polisstyrelsen tog initiativ till detta, och Birkalands tingsrätt motiverade beslutet med att det finns ett ”akut samhälleligt behov av att motverka en organisation som NMR”.

Under lördagen gick Moderaterna ut med att man vill förbjuda deltagande i ”våldsbejakande organisationer” och Moderatledaren nämnde då nynazism, autonoma vänstern och islamistisk fundamentalism.

– Ett sådant förbud måste vara tydligt avgränsat och bör endast omfatta aktivt deltagande i organisationer eller grupperingar som begår allvarliga brott. Förbudet ska dock utformas så att det inte kommer i konflikt med åsiktsfriheten, föreningsfriheten eller andra grundläggande fri- och rättigheter, säger Ulf Kristersson.

Peter Hultqvist (S) är också inne på att någon form av förbud kan bli verklighet även i Sverige.

– Jag bara konstaterar att Finland har tagit det steget. Sedan finns det all anledning att vi ser över vår praxis, hur man ska hantera den här typen av grupper som bara genom sin blotta närvaro av allmänhet uppfattas som hotfulla, provocerande och allmänt störande.

– För övrigt så borde det här med nazismen ha varit slut samtidigt som Hitler sköt sig i huvudet i bunkern 1945, det kan du skriva, säger Peter Hultqvist.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här knuffar nazisterna omkull Christina i Almedalen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Almedalsveckan

Peter Hultqvist

Annie Lööf

Alice Bah Kuhnke

Valet 2018