Valet 2018

Alliansen öppnar för att ge viktiga poster till SD

Av: 

Adam Westin

SAMHÄLLE

Efter valet öppnar Alliansen för att ge SD-politiker möjlighet att bli ordförande i riksdagens utskott, något som inte skett hittills.
Det säger företrädare för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna till SR.
– Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till SR.

De 15 utskotten är viktiga för riksdagens arbete. Där behandlas politik och lagförslag innan det sker omröstningar i riksdagen.

Sverigedemokraterna finns representerade i alla utskott – men har hittills varit utestängda från poster som ordförande eller vice ordförande. Posterna har istället fördelats mellan de traditionella blocken.

”Skulle vara stor framgång för SD”

Men nu öppnar Alliansen för att även SD-politiker skulle kunna bli ordföranden i utskotten, var SVT först att rapportera om. Enligt förslaget skulle posterna fördelas enligt hur många mandat som partierna får i riksdagen.

– Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till SR.

Företrädare för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna säger alla till Sveriges Radio att de står bakom förslaget.

– För Jimmie Åkesson skulle det vara en stor framgång om detta förslag går igenom. Hans ambition är att normalisera bilden av Sverigedemokraterna och göra det till ett parti bland andra. Det här skulle kunna vara ett viktigt led i den ambitionen, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Vill även lansera talmanskandidat

Samtidigt planerar Alliansen att lansera en egen talmanskandidat efter valet i september. Nuvarande praxis är att det största partiet i det vinnande blocket utser talman.

– Vad de borgerliga partierna nu gör är ju att de tar ut en valförlust i förskott. De tror inte att de kan få tillräckligt stort inflytande utan Sverigedemokraterna, och därför söker de SD:s stöd för att vinna ett eventuellt talmansval och de är beredda att ge Sverigedemokraterna avgörande makt i riksdagen, säger Anders Ygeman i en intervju med Aftonbladet.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) tycker att Alliansen ägnar sig åt ”kohandel”. Han är inte förvånad att Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom det nya förslaget, men skriver på sin Facebooksida; ”C och L - vad håller ni på med?”

Socialminister Annika Strandhäll skriver på Facebook att ”nu har det ändå passerat anständighetens gräns”, och frågar sig ”är Liberalismen död?”

 

 

Aftonbladet har sökt Jan Björklund, som via sin presskontakt avböjer att kommentera. Aftonbladet har även sökt Sverigedemokraterna.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ANNONS

Skydda dig i solen - 20% på solkrämer från ACO Sun

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Björklund om SD-beslutet: Frågan är död

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Valet 2018

Politik

Alliansen

Valet i Sverige

Sverigedemokraterna

Centerpartiet