L-toppen: ”Beklagar att förslaget inte kunde prövas”

Centern sågade uppgörelse - Liberalerna var positiva

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Liberalernas partiledning beklagar att förslaget man förhandlat fram med S, MP och C inte kunde prövas skarpt.

Jan Björklund och hans partiledning drar därmed helt andra slutsatser än vad Annie Lööf gör.

– Det färdiga förslaget innehöll en rad punkter som hade blivit viktiga framgångar för Liberalerna, skriver partisekreteraren Maria Arnholm (L) i ett internt mejl till medlemmarna.

Det är i ett internt mejl, som Aftonbladet tagit del av, som Liberalernas partisekreterare ger sin och partiledningens syn på det politiska läget.

Hon skriver där bland annat att de förhandlingar som fördes mellan S, MP, C och L var konstruktiva och ”innehöll en rad punkter som hade blivit viktiga framgångar för Liberalerna”.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att partiet var redo att släppa fram Stefan Löfven.

Det var i måndags morse som den påtänka uppgörelsen mellan partierna gick om intet. Planen var att en S/MP-regering skulle inleda ett budgetsamarbete med C/L. Men det hela föll när Centerpartiet drog sig ur med motiveringen att Socialdemokraterna vägrat flytta på sig i flera viktiga frågor.

Det fick även L att ge upp planerna och partiet kommer precis som C att rösta nej till Löfven som statsminister på fredag.

1 av 3

Radar upp politiska segrar

Men i efterhand har det blivit tydligt att L, till skillnad från C, hade en helt annan bild av det som förhandlats fram.

Arnholm radar i mejlet upp de sakpolitiska vinster hon menar att L gjorde.

Det handlade bland annat om ”kraftigt sänkta marginalskatter genom avskaffad värnskatt, ett återupprättande av assistansreformer genom mycket stora satsningar på LSS, kraftigt höjda försvarsanslag, skrotande av Reepaluutredningens förslag, viktiga åtgärder på integrationsområdet (bland annat obligatorisk språkförskola för nyanlända) och flera skolsatsningar för ökat kunskapsfokus och mer arbetsro. I bostadspolitiken ingick fri hyressättning i nyproduktion och andra avregleringar”.

Partisekreteraren skriver samtidigt att man när det gäller ekonomiska strukturreformer velat komma längre, men att det gick i rätt riktning.

”I en separat överenskommelse mellan Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingick också ett stopp för nyetablering av religiösa friskolor”.

”Denna beskrivning är inte korrekt”

Hon betonar också tydligt att L inte på något sätt sagt nej till det som förhandlats fram, i och med att man ställde in sitt planerade partiråd:

”Denna beskrivning är inte korrekt. Partistyrelsen och riksdagsgruppen diskuterade förslaget grundligt och avsåg att fatta beslut under måndagen, men då Centerpartiet sade nej på måndagsmorgonen föll hela förslaget där och då. Själv beklagar jag att förslaget inte kunde prövas slutligt av vårt partiråd”.

Partiets hållning i regeringsfrågan ligger fast. För att en alliansregering ska kunna tillträda krävs det att den förankras över blockgränsen. Att Ulf Kristerssons ”3–2–1”-regering inte var det var också anledningen till att L röstade nej till M-ledaren som statsminister.

För att L ska ändra denna uppfattning, eller släppa fram Löfven, krävs fortsatt ett beslut på partirådet.

Det är sedan tidigare känt att L:s riksdagsgrupp är splittrad i regeringsfrågan. Flera ledamöter var negativa till samtalen med S och vill i stället släppa fram Ulf Kristersson (M).

Publicerad:

LÄS VIDARE