Ygeman: ”Tror att folk är trötta på det här”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

På fredag röstar riksdagen av allt att döma nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

Tre månader efter valet finns ingen lösning på regeringsfrågan i sikte.

– Jag tror att folk är trötta på det här, säger gruppledare Anders Ygeman (S).

De förhoppningar som Socialdemokraterna hade på en lösning av regeringsfrågan har grusats. När talman Andreas Norlén i morse föreslog Stefan Löfven (S) som statsminister står det redan klart att han allt att döma kommer att röstas ned av riksdagen på fredag.

Som lök på laxen för S kommer den övergångsregering som Löfven leder i dag att förlora omröstningen om budgeten för nästa år. Det blir i stället det förslag som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt som fåt mest stöd, då Sverigedemokraterna meddelat att det kommer rösta på det.

”Tror att folk är trötta”

Anders Ygeman, gruppledare (S), vill inte kännas vid att dagens omröstning påverkar möjligheterna för hans parti att bilda regering.

– Det betyder att vi får en budget under en kortare tid som lutar kraftigt åt höger där de med de högsta inkomsterna ser ut att få skattesänkningar medan vanliga löntagare får skattehöjningar i form av slopad avdragsrätt för fackföreningsavgiften, säger han.

Samtidigt säger nu Ygeman att han tror att svenska folket börjar tröttna på den utdragna regeringsbildningsprocessen. Det har nu gått över tre månader sedan valet.

– Jag tror att väljarna förväntar sig att vi snart har en regering på plats i Sverige. Det har ju nu gått 94 dagar sedan valet. Jag tror att man är trötta på det här. Vi hade det högsta valdeltagandet på 30 år i Sverige. Då förväntar sig nog väljarna att politikerna klarar av att hantera det valresultatet. Nu minskar inte risken att vi får ett extra val i Sverige och det vore förstås ett stort misslyckande.

Även hans eget parti har anledning att vara självkritiska, menar Ygeman.

– Jag tror alla har anledning att vara självkritiska i den här processen. Vi borde haft en regering på plats för ett tag sedan, säger han.

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Ygeman.

”Vi står till förfogande”

I måndags meddelade Annie Lööf att Centerpartiet skulle rösta nej till Löfven som statsminister. Beskedet kom efter intensiva förhandlingar mellan S, MP, C och L.

Anders Ygeman säger att S dock inte gett upp.

– Vi står till förfogande och har ju det största underlaget bakom oss. Det gör ju att det finns en logik i att vi är med och bildar regering. Men väljer man hellre att släppa fram en högerregering med stöd av SD, ja då kommer det att hända.

Hoppas ni på fortsatta förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna?

– Jag tror inte man ska stänga någon dörr i det här läget. Vi är beredda att ta ansvar för landet. Vi är beredda att föra fortsatta diskussioner med de partier som så önskar.

Inte heller Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C), tror att budgetfrågan påverkar vem som får bilda regering.

– De två processerna har ju pågått samtidigt men i mångt och mycket är det separata spår, säger han.

Oavsett vilken regering som bildas tror han att budgeten kommer att justeras under nästa år.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M), gladdes över att M/KD-budgeten vinner.

– Det betyder att Sverige får mer resurser till poliser, att vi kan stötta försvaret men också att vi kan få kortare sjukvårdsköer. Den som arbetar eller är pensionär får också mer i plånboken, säger hon.

Även hon ser budgetprocessen och regeringsfrågan som olika processer.

– Men det är självklart att om det skulle bli en alliansregering så skulle det bli lättare att regera med den här budgeten. Den innehåller ju i stora delar just allianspolitik.

Tre troliga regeringsalternativ 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM