Talmannen ger besked i morgon

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon ska talman Andreas Norlén berätta hur han vill gå vidare med regeringsbildningen.

Beskedet ges vid en pressträff i riksdagen.

Blir det en ny sonderingsrunda, en tredje statsministeromröstning eller får partiledarna en ledig jul- och nyårshelg för att tänka över situationen?

Hur talmannen väljer att gå vidare i jakten på en ny regering får vi veta vid en pressträff i riksdagen i morgon klockan 11.15.

Vill se ett avgörande

Vid en intervju i Agenda i söndags slog Andreas Norlén fast att han anser att statsministerfrågan står mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) – och att han vill att den tredje omröstningen ska kunna få ett positivt slut.

– Nu skulle jag gärna se att den tredje omröstningen sker om en kandidat som faktiskt har möjlighet att bli vald och att vi därmed undviker en fjärde omröstning som ju skulle bli otroligt laddad och dramatisk. Då står vi ju så att säga vid avgrunden eller i vart fall inför ett extraval, sa han i Agenda.

Talmannen har konstaterat att positionerna mellan partierna fortsatt är mycket låsta och att han därför har inlett förberedelser för ett eventuellt extra val med Valmyndigheten.

Nej från C och L

Både Kristersson och Löfven har blivit nedröstade varsin gång i kammaren. Hittills har Centerpartiet och Liberalerna röstat nej till båda statsministerkandidaterna.

Kristersson fick nej av Annie Lööf och Jan Björklund för att hans M/KD-regering skulle ha blivit för beroende av Sverigedemokraternas stöd. Medan Löfven röstades ned sedan C gjort klart att S inte gett med sig tillräckligt mycket i förhandlingar, framför allt i fråga om arbetsmarknadspolitik och bostäder.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Andreas Norlén
Foto: MAGNUS SANDBERG / AFTONBLADET
Andreas Norlén
Publicerad: