Juholts kris dag för dag

Aftonbladet avslöjade S-ledarens bostadsfusk

S-ledaren Håkan Juholt pressades hårt på den blixtinkallade presskonferensen i fredags. Gång på gång slog han fast att han gjort fel – men utan uppsåt. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dock den felaktiga ersättningen ha upptäckts redan 2009.
S-ledaren Håkan Juholt pressades hårt på den blixtinkallade presskonferensen i fredags. Gång på gång slog han fast att han gjort fel – men utan uppsåt. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dock den felaktiga ersättningen ha upptäckts redan 2009.

AVSLÖJANDE 1

Fredag 7 oktober

 Aftonbladet avslöjar att S-ledaren Håkan Juholt sedan 2007 låtit skattebetalarna betala hela hans och sambons hyra – trots att det strider mot regelverket. Detta blir början på Juholts största kris sedan han tillträdde som partiledare.

Under förmiddagen avbryter Juholt ett möte med partiets verkställande utskott för att hålla en blixtinkallad presskonferens om Aftonbladets avslöjande. Juholt gör en pudel och medger att han har gjort fel, men säger att han inte kände till regelverket.

Senare under kvällen beslutar sig Riksenheten mot korruption för att undersöka Juholts felaktiga bostadsbidrag.

AVSLÖJANDE 2

Lördag 8 oktober

Aftonbladet avslöjar nya detaljer om Juholts bidragsfusk. Enligt S-källor varnades Juholt om sina felaktigheter med bostadsbidraget redan våren 2009.

Håkan Juholt gör sig oanträffbar hela dagen, men på kvällen skriver han en kommentar på sin officiella Facebook-sida. Juholt skriver bland annat att ”ingen har sagt att jag har gjort fel” och ”trots det betalade jag det kvällstidningarna tycker jag borde göra.”

Samma dag uppger Expressen att Juholt tagit med sig sin sambo på en resa till Vitryssland – som riksdagen betalat för.

En förtroendemätning från Novus/TV 4 visar att över hälften av svenskarna har lågt eller mycket lågt förtroende för S-ledaren efter Aftonbladets avslöjande.

Söndag 9 oktober

Håkan Juholt bestämmer sig för att göra en intervju med nyhetsbyrån TT. Där säger han bland annat att uppgifterna om att han skulle ha blivit varnad om bostadsbidraget redan 2009 är en lögn.

I intervjun med TT säger Juholt även att han ångrar sin kommentar på Facebook.

Måndag 10 oktober

Nya S-källor uppger för Aftonbladet att Juholt kände till att han brutit mot reglerna. Beskedet att en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott inletts besvaras på S hemsida omgående med ett pressmeddelande, klockan 15.41: Juholt välkomnar förundersökningen och kommer att samarbeta fullt ut med utredarna.

Under kvällen leder partisekreteraren Carin Jämtin tre krismöten med partitoppen på S-högkvarterat på Sveavägen i Stockholm. Juholt själv deltar inte.

Tisdag 11 oktober

S-ledarens assistent Peter Cervin bekräftar i en intervju med Dagens Industri att riksdagsförvaltningen i somras påpekade för honom att det verkade vara något fel med Juholts betalningar och att han själv påpekade det för partiledaren i början av augusti.

Onsdag 12 oktober

Håkan Juholts advokat, Hans Strandberg, säger till TT att partiledaren inte förstod Peter Cervins fråga när han undrade över bidragen, och att allt bara var ett missförstånd.

Aftonbladet

Publisert: