Källa efter sju-timmarsmötet: Vi är djupt splittrade

Liberalerna i möte om nästa steg i regeringsprocessen

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Under fredagen hade Liberalernas riksdagsgrupp ett sjutimmarsmöte om nästa steg i regeringsprocessen.

I morgon kommer nya möten hållas både inom riksdagsgrupp och partistyrelse, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi är djupt splittrade, säger en L-källa.

Liberalerna står i valet mellan att släppa fram Ulf Kristerssons M-KD-regering eller i stället försöka hitta en lösning tillsammans med Stefan Löfven.

I veckan kunde Aftonbladet berätta att källor inom Alliansen uppger att Björklund vill gå åt Löfvens håll.

– Jan Björklund vill sitta i en S-regering och han drar oss i samma riktning, sa en C-källa.

Under fredagen höll Liberalernas riksdagsgrupp ett sjutimmarsmöte där frågan om regeringsbildningsprocessen diskuterades. Enligt uppgifter till Aftonbladet togs inga beslut, däremot diskuterades det parlamentariska läget ingående. Frågan är infekterad och åsikterna inom gruppen går i sär.

– Vi är djupt splittrade, säger en L-källa.

En uppgiftslämnare menar dock att det inte är konstigt att mötena tar lång tid i ett så här speciellt läge, då många ledamöter vill göra sin röst hörd.

Foto: LOTTE FERNVALL
Jan Björklund (L).

Ska hålla nya möten

Under söndagen kommer nya möten att äga rum i både riksdagsgrupp och partistyrelse. Enligt vad Aftonbladet erfar kommer dock inga nya beslut att fattas under helgen.

Inom kort kan dock beslut fattas om att kalla in partirådet, vilket behövs för att Björklund ska få mandat att släppa fram Löfven - eller att stoppa honom.

Det första möjliga datumet som partirådet kan sammankallas är 30 november, fem dagar innan statsministeromröstningen.

Samtidigt uppger källor för Aftonbladet att det pågår en näringslivsfinansierad kampanj för att påverka osäkra riksdagsledamöter inom Liberalerna.

Målet är att övertyga dem att det är rätt att släppa fram Kristersson.

– Kampanjen har intensifierats efter skriverierna om den osäkra majoriteten i vår riksdagsgrupp. Man använder alla möjliga påtryckningar. Kampanjen är fokuserad till Stockholm, men den når ut över hela landet, säger en centralt placerad källa i Liberalerna.

Pressas från förbund

Samtidigt pressas Björklund från förbund ute i landet. Tidigare i veckan röstade L-förbundet i Skåne igenom ett krav på att L måste stänga dörren till Stefan Löfven.

”Det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna”, stod det i skrivelsen som röstades igenom.

ARTIKELN HANDLAR OM