Kristerssons värvning i regeringsprocessen

Val 2018: Tung veteran får en central roll

avPär Karlsson

Ulf Kristerssons arbete med att försöka bilda en ny alliansregering efter valet fortsätter.

I förberedelserna kommer en tung veteran att agera rådgivare och ha en central roll - Mikael Sandström, statssekreterare i samordningskansliet i Fredrik Reinfeldts regering.

– Ulf Kristersson har bett mig bistå honom som rådgivare under den process som nu vidtar för att bilda en ny regering, säger han.

Efter söndagens val är det parlamentariska läget oklart och låst. Inget av de traditionella blocken har egen majoritet och det råder helt olika syn på vem som ska bilda regering.

Alliansens fyra partiledare träffades i går för ett första möte för att diskutera hur man ska gå vidare. Efter mötet kom beskedet att de är överens om att gemensamt söka mandat för att forma en ny regering.

Fortfarande är man dock oense om hur man ska gå tillväga, då både Liberalerna och Centerpartiet kräver att en sådan regering måste förankras över blockgränsen om de rödgröna partierna är största block när rösterna är färdigräknade. Båda partier har lovat att inte göra sig beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Men samtidigt intensifieras nu också Ulf Kristerssons arbete med förberedelserna för ett tillträde till Rosenbad.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mikael Sandström

Kristersson värvar veteran

I dag står det klart att statsministerkandidaten får hjälp av en tung veteran från Fredrik Reinfeldts regering. Det handlar om Mikael Sandström, som i dag är chefsekonom på TCO.

Han kommer från och med i dag att vara tjänstledig från sin tjänst och bistå Kristersson och Moderaterna som rådgivare under processen med att bilda en regering.

På Facebook skriver han:

– Jag har accepterat att för en kortare tid arbeta för Moderaterna. Under den perioden kommer jag att vara tjänstledig från mitt ordinarie arbete.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur före valet Alliansen i största hemlighet förberett sig för ett smidigt maktövertagande.

”Mycket arbete sker förstås i det tysta”

Flera veteraner från Fredrik Reinfeldts regering spelade viktiga roller i arbetet med att förbereda en ny kader allianspolitiker och tjänstemän som inte tidigare arbetat i regeringsställning.

En av dem som bidrog i det arbetet var Mikael Sandström.

Samtidigt som han nu kliver in i politiken igen ger han dock beskedet att han inte är intresserad av att återvända till ett arbete i en regering.

– Samtidigt som jag accepterat detta uppdrag har jag meddelat att jag inte kommer att stå till förfogande för politiska tjänster i regeringskansliet, skriver han på Facebook.

Efter valet 2014 arbetade Sandström en kort tid som samordningschef under dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batras ledning.

Ulf Kristersson kommenterar sin senaste värvning på Instagram:

”Jag har i dag bett Mikael Sandström komma över och vara med i det team som i Moderaterna - och övriga Alliansen - nu leder processen för att kunna bilda en ny regering. Den vägen kommer säkert - precis som valrörelsen - vara lite skumpig och rymma såväl framgång som motgång. Men vi är båda tålmodiga och erfarna. Och mycket arbete sker förstås i det tysta. Men jag återkommer då och då!”

ARTIKELN HANDLAR OM