Valet 2018

Löfven har kolhydratladdat inför kvällens duell

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

NORRKÖPING. I kväll står mycket på spel för Stefan Löfven när han duellerar mot sin främste utmanare.

Själv har han kolhydratladdat – med knäckebrödsbak.

– Jag hoppas duellen blir en bra vägvisare för väljarna som tittar, att skillnaden i svensk politik kommer fram, säger Löfven.

Socialdemokraternas kampanjbuss har rullat genom stora delar av landet de senaste dagarna.

Statsminister Stefan Löfven har valarbetat i Ödeshög, Jönköping, Gränna, Tranås och Mjölby innan han till sist landade i Norrköping, där kvällens SVT-duell med Ulf Kristersson (M) genomförs.

Han har besökt äldre, valtalat på torg, träffat industriarbetare. Men han har också kampanjat på mindre vanligt vis – bland annat genom att baka knäckebröd och tala om småföretagares villkor i Gränna.

Laddat med knäckebröd

Stefan Löfven ser valturnén som en perfekt uppladdning inför tv-drabbningen.

–Man får så mycket energi och intryck av direktkontakten med människor. Det är så många som gör så fantastiska insatser för landet. Det har alltid gjort mig glad och fyllt på mig med energi, säger han.

Sista timmarna innan debatten har dock Stefan Löfven stängt in sig – för att läsa på, gnugga argument och fundera över hur han vill lägga upp duellen för egen del.

– Man ska vara påläst på fakta naturligtvis, och sedan får man fundera på vilka argument som är de tydligaste.

Stefan Löfven kommer att trycka på frågor som rör välfärden med vård, skola och omsorg. Och han hoppas att det blir tydligt för väljarna var de båda partierna står och vad som skiljer dem åt.

– Jag hoppas det blir en bra vägvisare för väljarna som tittar, att de får se skillnaden i svensk politik. Det är den främsta ambition som jag tycker att vi båda ska ha, säger han.

Attackerar om SD

Mycket talar dock också för att Stefan Löfven kommer att försöka trycka till moderatledaren i frågan om Alliansen tänker ta stöd av Sverigedemokraterna för att kunna regera.

– Deras förhållande till Sverigedemokraterna bör synas. Nu säger de att det är jag som ska rädda dem från Sverigedemokraterna, men det är ganska enkelt tycker jag. Det är att själv ta moralisk ställning om sitt förhållande till olika partier.

– Det borde vara enkelt också för andra.

Mycket står på spel

För statsministern är det mycket som står på spel i kväll.

Socialdemokraterna är nere på bottennivåer i Aftonbladet/Inizios mätningar och Stefan Löfven har bara drygt en vecka på sig för att övertyga väljarna om att få regera vidare. Partiet tappar både till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Statsministerduellen sänds på SVT1 i kväll klockan 20:00–21:30 från Värmekyrkan i Norrköping.

Programledare är Belinda Olsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Belinda Olsson