MP-politikern pekas ut som ny minister

Malmöpolitikern Karolina Skog pekas ut som en av de hetaste kandidaterna när Miljöpartiet ska till­sätta nya ministrar.

I nästa vecka inleder partiet på allvar förhandlingarna med statsminister Stefan Löfven.

– Karolina ses som mycket kompetent, dessutom vill partiet välja någon från kommunpolitiken. Hon är en stark kandidat, säger en MP-källa.

Efter valet av nya språkrör väntar nästa utmaning. Vilka av partiets företrädare kan ta plats i regeringen när Åsa Romson och Mehmet Kaplan har kastat in handduken?

Stefan Löfven har sagt att han tänker göra en regeringsombildning innan maj månads utgång. Internt spekulerar de gröna nu om vilka som ska kliva fram som nya ministrar.

Flera MP-källor pekar ut Karolina Skog, kommunalråd i Malmö. Hon har en stark ställning i partiet och anses ha ett gott samarbete med Socialdemokraterna, som partiet styr staden tillsammans med.

Skulle göra sig oerhört bra

I Skåne ses hon av många som en stjärna. Fredrik Hanell, ordförande för MP-distriktet i Skåne, är tydlig med att han inte vill lägga sig i regeringsombildningen, men säger:

– Jag kan bara tala väl om Karolina Skog, som arbetar med just bostadsfrågor i Malmö. Hon är en stark och tydlig representant för grön politik.

Skulle hon bli en bra bostadsminister?

– Jag är övertygad om att hon skulle göra sig oerhört bra i en sådan roll.

Karolina Skog tycker att det är en ära att bli omnämnd.

– Men det är inte så konstigt. Jag jobbar med bostadsfrågor i Sveriges tredje­ största stad och det ska tillsättas en bostadsminister. Man behöver bara googla för att hitta mitt namn.

”Finns ett missnöje”

MP-ledningen har sagt att de ska bli bättre på att ta tillvara den kompetens som finns bland partiets lokala företrädare, där de är vana vid att styra.

– Man försökte ta in folk med erfarenheter från kommuner och landsting i regeringen redan efter valet. Men då hade många precis börjat sin andra mandatperiod där hemma. Nu kan det finnas en öppning, säger en MP-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar arbetar MP på flera olika spår i ministerfrågan. Ett är att ta över infrastrukturfrågorna, som i dag sköts av Socialdemokraterna.

– Posten som infrastrukturminister är väldigt intressant. Det finns ett missnöje med Anna Johansson, dessutom är det typiska MP-frågor som skulle ge oss payback, säger en källa.

”Nöjd med mitt uppdrag”

Utöver Karolina Skog nämns Daniel Helldén, trafik­borgarråd i Stockholm, gruppledaren Maria Ferm och EU-parlamentarikern Peter Eriksson som tänkbara gröna ministrar.

– Peter Eriksson har en bra relation med Isabella Lövin. Han ses som trovärdig och folk vet vem han är, säger en källa.

Eriksson säger däremot att han i dagsläget inte är sugen på att bli minister. 

– Jag har ett jättebra uppdrag i Bryssel och är väldigt nöjd med det.

MP:s övergripande mål i ministerförhandlingarna är att få igenom så mycket grön politik som möjligt, erfar Aftonbladet. Det är viktigare än exakt vilka poster det blir.

– Den enda posten MP aldrig skulle släppa är den som miljö- och klimat­minister, säger en MP-källa.

Publisert:

LÄS VIDARE