Så ska Löfven och Lövin attackera i debatten

SAMHÄLLE

Har förberett sig tillsammans – går till gemensam attack

1 av 6

I kvällens partiledardebatt kommer Stefan Löfven och Isabella Lövin gå till gemensam attack.

De ska angripa vinster i välfärden – och Sveriges största friskolekoncern Academedia, som börsnoteras inom kort.

– 60 000 barn och ungdomar blir till salu. Det är helt horribelt, säger statsministern.

Partiledarna drabbar samman i SVT:s Agenda i kväll. För första gången blir antalet kvinnor och män lika många.

Nya MP-språkröret Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, gör debut och har förberett sig med statsminister Stefan Löfven (S) på hans arbetsrum i Rosenbad.

Hon erkänner att det känns lite nervöst.

– Men det ska också bli kul. Det är en väldigt viktig arena att få komma ut och prata på.

Att hon som nyvald tar debatten, i stället för Gustav Fridolin, förklarar hon med att hon ändå måste sätta sig in i alla politikområden.

– Det är lika bra att få det avklarat, samtidigt som jag tror att många är nyfikna på mig. Nu får de en chans att lära känna mig lite mer i detalj. Jag ska göra mitt bästa för att komma in i matchen.

Vill slippa "trumpifiering"

Stefan Löfven och Isabella Lövin hoppas på en saklig debatt som tydliggör de politiska skillnaderna samt redogör för vad som gjorts och vilka visioner man har framåt.

– Vi vill inte ha en trumpifiering av svensk debatt där man slänger ur sig precis vad som helst för att det låter bra. Det är tråkigt och destruktivt, säger Lövin.

Stefan Löfven fyller i att det runt om i världen finns en rad exempel på ett debattklimat som spårat ur. Han ger USA och Filippinerna som exempel.

– Det finns en risk för att det blir så här också här, att det förråas och förenklas. Men det ger inte bäst varudeklaration för väljarna.

Men också Löfven och Lövin planerar att gå till attack. Främst riktat mot vinster i välfärden, en fråga som hittills mest förknippats med V.

”Det är horribelt”

Regeringen har tillsatt en utredning om vinsterna, som ska vara klar i november, men redan nu slår Löfven fast att det måste bli förändringar.

Ilskan just nu har utlösts av beskedet att Wallenbergägda EQT:s friskolekoncern Academedia ska börsintroduceras i juni.

– 60 000 barn och ungdomar kommer att bli till salu på börsen i sommar. Det är helt horribelt, säger Löfven.

– Det kan aldrig vara acceptabelt att skolor ska dra ned på antalet behöriga lärare och annan personal för att göra vinst. Och har du då en skola på börsen, ja då förstår alla vad som händer.

Löfven framhåller att regeringen värnar möjligheten att välja skola, men att "det är helt nödvändigt" med ett mer långsiktigt tänk i utbildningssystemet.

Isabella Lövin menar att de är helt överens i frågan.

– De allmännas medel ska gå till allmännas bästa.

Batra: Löfven saknar en plan

Löfven och Lövin kommer också att angripa Alliansen för att "deras svar på alla utmaningar alltid är sänkta skatter".

De räknar även med att själva bli attackerade.

– De brukar tjata om att vi saknar en plan, det är som att de vill nöta in det. Men vi har det. Vårt samhällsbygge är på riktigt, säger statsministern.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ser Stefan Löfven som sin huvudmotståndare. Hon framhåller att han "saknar en plan och att det försvagar Sverige".

– Jag har presenterat en plan för ett starkare Sverige. Med snart en miljon människor i utanförskap behövs konkreta förslag och en plan. Det har jag, säger hon.

■ ■ ■ ... och så förbereder sig de övriga partiledarna – se nedan.