Almedalen 2016

”Borgerliga partier lägger sig nära SD”

Av: 

Jonathan Jeppsson

SAMHÄLLE

Flera av årets Almedalstal har kommit att präglas av diskussionen om svenska värderingar och svenskhet.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tycker inte om den utvecklingen.

– En del borgerliga partier lägger sig nära Sverigedemokraterna i retoriken. Då förskjuts debatten, säger han.

Jonas Sjöstedt presenterade vid dagens pressträff i Almedalen förslaget om gratis läkemedel för pensionärer äldre än 80 år.

Förslaget kommer att innebära en besparing på i genomsnitt 1 700 kr per person och kosta 850 miljoner kronor för staten. Reformen är tänkt att finansieras med införd förmögenhetsskatt.

Jonas Sjöstedt lyfte också frågan om att Vänsterpartiet kan komma att driva frågan med att folkomrösta om EU.

– Det vi säger i dag är att vi vill omförhandla medlemskapets villkor. Om den här negativa utvecklingen med EU fortsätter, då kommer den frågan att komma.

Jonas Sjöstedt fick frågan om han är beredd att driva kampanjen.

– Ja, beroende på hur utvecklingen ser ut har vi öppnat den dörren för att lyfta frågan. Men jag kan inte ge ett datum i dag, det beror på den ekonomiska utvecklingen.

På vilket sätt blir det enklare att lösa de utmaningar inom klimat och asylpolitik som vi står inför genom att vi står utanför EU?

– EU har ju misslyckats fullständigt med hela asylpolitken. Så jag kan inte se att de bidrar till att lösa det. De har i praktiken trätt ifrån asylrätten. Ser man på miljöområdet så är EU unikt för det är nästan den enda internationella organisation som förhindrar länderna att skärpa miljökraven.

– EU är i djup kris. Asylpolitiken är ett fiasko. Klart vi måste diskutera vad som är bäst för Sverige.

Det har varit mycket tal om svenska värderingar  i Almedalen i år – vad tycker du om det?

– Det finns en baksida med det. Framför allt lägger sig en del borgerliga partier nära Sverigedemokraterna i retoriken. Då förskjuts debatten till SD:s sätt att tänka och det tycker jag är dåligt.

Vad är svenska värderingar för dig?

– Det som framför allt uttrycker våra gemensamma värderingar är vår lagstiftning. Den ska vara lika för alla, den förväntas man följa. Men i övrigt har vi nog ganska många olika värderingar i Sverige och jag tror att det är rätt naturligt att man har det i ett samhälle.

Finns det något som är typiskt svenskt?

– Vår lagstiftning uttrycker en del sådana saker. Men det där förändras över tid. Det är en svår men viktig diskussion som inte lämpar sig för förenklingar i Almedalstal. Mycket av det som vi ser som typiskt svenskt är sådant som vi fått från andra länder.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2016

Almedalsveckan 2016

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet