Så ska Löfven pressas av motståndarna

avOlof Svensson, Pär Karlsson

I kväll drabbar partiledarna samman i debatt i SVT:s Agenda.

Alla Alliansledarna pekar ut statsminister Stefan Löfven (S) som huvudmotståndare

– Många känner att Socialdemokraterna har tappat kontakten med vanligt folk, säger C-ledaren Annie Lööf.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Under helgen har alla partiledarna föreberett sig för en av vårens viktigaste politiska drabbningar - den långa partiledardebatten i SVT:s Agenda. Regeringspartierna har meddelat att de vill attackera Allianspartierna i regeringsfrågan, då de lämnat olika besked om hur Sverige ska styras efter nästa val.

Men regeringen, och framför allt statsminister Stefan Löfven, möter hårt motstånd. Centerledaren Annie Lööf, vars parti gjort ett rejält uppsving under våren, ska försöka pressa honom både kring köerna i sjukvården, trygghetsfrågor och det hennes parti kallar för utanförskapet för de som inte får jobb.

– Många känner att Socialdemokraterna har tappat kontakten med vanligt folk och det behövs ett nytt politiskt ledarskap som kan stoppa klyvningen av Sverige, säger hon.

”Vi behöver en ny regering”

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommer också att pressa statsministern om jobben och tryggheten.

– Jag vill berätta varför vi behöver en ny regering. Mina huvudmotståndare är samhällsproblemen och Stefan Löfven, säger hon i en kommentar.

Liberalernas Jan Björklund kommer fokusera på integrationen och skolan.

– Vi vill prata om hur man får fler enkla jobb och hur vi tar hand om nyanlända som kommer i sen skolålder och behöver mer stöd. Sverige har bland de högsta trösklarna in på arbetsmarknaden, de behöver sänkas, säger Elin Boberg, presschef hos Björklund.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor avbryter tillfälligt sin föräldraledighet och för sitt partis talan i debatten.

– Jag hoppas kunna tala om bristerna i vården, om behovet av fler poliser och behovet av slopad pensionärsskatt. De äldres situation har partiledarna inte fått debattera sedan valet och den frågan förtjänar större uppmärksamhet, säger hon i en kommentar.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har på sistone lyft frågan om brister han ser i svensk sjukvård. Det vill han även göra i kväll.

– Allt oftare kan vi ta del av varningsrop från både personal och patienter. Den sjukvårdskris som Sverige har, måste tas på allvar och det är märkligt att inte fler partier lägger större vikt för att komma till rätta med denna kris.

SD har alla som motståndare

Han pekar ut samtliga andra deltagare som huvudmotståndare.

– Ansvaret för dagens brister inom svensk välfärd delas av både denna och den tidigare regeringen.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill fokusera på hans partis förslag om sex timmars arbetsdag på minst en arbetsplats i varje kommun och region i Sverige. Förslaget lanserades på första maj.

– Jag hoppas också på en rejäl debatt om privatiseringar och vinster i välfärden. Sedan hoppas jag också få prata om hur vi får en ekonomi som fungerar för alla. Min huvudmotståndare är både Anna Kinberg Batra och Jimmie Åkesson. Och de börjar likna varandra allt mer, säger han.