Tiggarnas situation

Nya S-beskedet om tiggeriet

Av: 

Pär Karlsson

John Granlund

SAMHÄLLE

Här är Socialdemokraternas nya besked i tiggerifrågan.

Inför kongressen går partiledningen fram med förslag på nya riktlinjer där man skriver att man vill göra det lättare att avhysa folk från privat mark, kan Aftonbladet avslöja.

Dessutom vill man göra en översyn av ordningslagen.

– Det kan till exempel innebära en begränsning av möjligheten till penninginsamling på kommersiella ytor och kollektivtrafik, säger S-partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Tiggare på svenska gator har länge varit en het politisk fråga. I en intervju med Aftonbladet i december slog statsminister Stefan Löfven (S) fast att tiggeriet måste få ett slut.

– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp, sa han.

”Kan aldrig titta på”

Löfven, som också försökte sätta press på Rumänien att ta ansvar för sina medborgare, ville dock inte gå in på hur det hela skulle gå till

– Hur vi ska hantera exakt det faktum att människor sitter på gatorna får vi fundera ytterligare på. Men det kan inte fortsätta.

Flera förslag har varit uppe i debatten på hur tiggarna, som framför allt kommer Rumänien, ska hanteras. Det har handlat om allt från ett regelrätt tiggeriförbud till att personer ska få söka tillstånd för den typen av verksamhet.

Löfvens utspel hyllades av flera S-kommunalråd men sågades samtidigt av hans partikamrater i Stockholm och Göteborg.

Nu kan Aftonbladet avslöja att S-ledningen inför kongressen i april, i sina sitt förslag till nya riktlinjer tar upp tiggerifrågan. I förslaget skriver man att man vill göra det lättare att avhysa folk från privat mark och att man vill göra en översyn av ordningslagen. Något generellt tiggeriförbud är det däremot inte tal om.

– Vi har cirka 4 000 människor i dag som tigger på Sveriges gator där många bor utomhus. För oss Socialdemokrater kan vi aldrig titta på och se när den här frågan normaliseras, när människor är bostadslösa och lever i fattigdom, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad till Aftonbladet.

Lättare att avhysa

Hon säger att förslaget till partiets kongress, då den kommande politiken ska mejslas fram, dels handlar om att förstärka avtal om sociala insatser och utbildning på plats i Rumänien och Bulgarien, men dels också tuffa regler på plats i Sverige.

– I Sverige handlar det om att vi kan titta på att det ska bli lättare att avhysa från privat mark, där regeringen redan tagit viktiga steg, men också att göra en översyn av den nationella ordningslagen. Det kan till exempel innebära en begränsning av möjligheten till penninginsamling på kommersiella ytor och kollektivtrafik, säger Lena Rådström Baastad.

Moderaterna har tidigare varit inne på samma linje när det gäller avhysning från privat mark. Partisekreteraren Tomas Tobé välkomnar S nya inriktning i frågan:

– Socialdemokraterna har ju länge kallat alla moderata förslag på här området för att vi fiskar i grumliga vatten. Det är väl välkommet att även de inser att vi måste pressa tillbaka tiggeriet från våra gator och torg. Vi moderater har lagt ett skarpt förslag som också skulle kunna se till att vi får bort tiggeriet.

Vill se totalförbud

Men till skillnad från Socialdemokraterna vill Moderaterna tillåta kommunerna att totalförbjuda tiggeri.

– Vi har hela tiden sagt att om regeringen lägger fram förslag så är vi beredda att säkerställa så att det också går igenom Sveriges riksdag. Men det är uppenbart att regeringen inte är överens i de här frågorna. Miljöpartiet har bromsat tidigare förslag som har kommit på det här området och nu verkar även Socialdemokraterna vela. Man har tidigare accepterat vårt förslag om att förbjuda organiserade av tiggeri. Men den raka frågan handlar om kommunerna ska kunna ha rätt att införa tiggeriförbud. Det måste S svara ja eller nej på inför kongressen, säger Tomas Tobé.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Tiggarnas situation

LÄS VIDARE

Sexbarnsmamman och tiggaren fann sitt drömliv på landet

ÄMNEN I ARTIKELN

Tiggarnas situation

Stefan Löfven

Socialdemokraterna