Alliansledarna: Det måste vi göra bättre

1 av 3
SAMHÄLLE

UPPSALA. Trots att regeringen kritiserats hårt har det inte lyft för Alliansen.

Blocken ligger i stort sett sida vid sida i mätningarna.

– Vi måste ge flera gemensamma besked och vi måste bli bättre på visa att vi är beredda att fälla regeringens förslag i riksdagen, säger Ebba Busch Thor (KD).

Sedan Alliansen förlorade valet 2014 har de enskilda partierna till stor del fokuserat på att utveckla sin egen politik. Samarbetet, som inleddes 2004, har varit lösare i kanterna.

I dag gjorde man sitt första gemensamma publika utspel sedan i maj förra året. På en skola utanför Uppsala gav gemensamma besked kring delar av den skolpolitik man vill gå till val på nästa år.

Men samtidigt som den borgerliga koalitionen utlovar flera gemensamma besked framöver kan de också konstatera att de inte har tjänat i opinionen på det missnöje som finns med regeringen.

I de flesta opinionsmätningar samlar Alliansen och de tre rödgröna partierna ungefär lika mycket stöd. I den senaste mätningen från Aftonbladet /Inizio i december hade Alliansen totalt stöd av 37,9 procent jämfört med 37,4 för de rödgröna. Detta trots att regeringen åkt på flera bakslag och kritiserats hårt. I stället är det stödet för Sverigedemokraterna som ökat.

Inget lyft för Alliansen

Det är långt ifrån ett drömläge för oppositionen mellan två val. Under besöket i Uppsala gav Alliansens partiledare sin syn på varför deras totala stöd inte är högre. Kristdemokraternas partiledare tror att man från och med nu måste visa en enad front.

– Jag tror att vi måste ge fler gemensamma besked och vara beredda att i olika frågor fälla regeringen i riksdagen. Vi gör det redan i dag varje vecka, men kan bli bättre på att kommunicera det, säger hon.

Som exempel nämner hon regeringens planer på att försöka begränsa vinstuttaget inom välfärden.

– Vi kommer att stoppa det, så är det bara, säger Busch Thor.

Moderaterna partiledare Anna Kinberg Batra är inte heller nöjd med siffrorna. Hon menar att de krävs konkreta gemensamma förslag kring integrationen, jobben, skolan och tryggheten.

– Det är sådant Alliansen jobbar med och har förslag kring. Vi behöver visa svenska folket varför våra förslag bygger Sverige starkare och det måste vi göra bättre.

”Inte synts tillsammans”

Centerpartiet är det parti på högerkanten som det gått bäst för under första halvan av mandatperioden. Men partiledaren Annie Lööf menar att även det totala stödet för borgerligheten måste öka.

– Anledningen till att vi inte har tillräckligt höga opinionssiffror handlar nog om att vi inte i tillräckligt hög grad har synts tillsammans under den första delen av mandatperioden då respektive parti utvecklade sin egen politik. Men ju närmare valet vi kommer så kommer Alliansen uppträda än mer gemensamt.

Liberalernas Jan Björklund är, trots det uteblivna lyftet i opinionen, optimist inför framtiden.

– När jag ser framför mig vilka utmaningar Sverige står inför, och försöker läsa av vad den nuvarande regeringen gör, så tror jag fler och fler inser att det är helt otillräckligt, säger han.