Okänd man misstänks för ny Hitlerhälsning på Almedalsveckan

Av: Ebba Thornéus, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

VISBY. En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha gjort Hitlerhälsning på en restaurang i Visby.

– Han misstänks också ha hotat en ordningsvakt och gjort våldsamt motstånd mot polisen, säger Håkan Darwall, på Gotlandspolisen.

På torsdagen syntes ytterligare en okänd man göra en Hitlerhälsning vid Hamnplan i centrala Visby. Ingen är gripen i nuläget.

Tipsa | Aftonbladet

Mannen greps på en restaurang vid Stora torget i centrala Visby strax innan midnatt på onsdagen efter att polis fått larm om att han betedde sig stökigt.

– Det är en person som gjort någon form av tecken som rubriceras som hets mot folkgrupp. Ordningsvakter ska ta hand om mannen, då börjar han hota dem. När en patrull kommer till platsen gör han våldsamt motstånd, säger Håkan Darwall, stationsbefäl i Visby.

Var det en Hitlerhälsning?

– Ja, något i den stilen.

– Han är gripen och sitter i arresten hos oss.

Vittne: ”Han var stökig”

Mannen anhölls på torsdagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet gjorde han även Hitlerhälsning på Stora torget där det vid tidpunkten befann sig mycket folk. Ett ögonvittne såg hur två poliser tog hand om mannen och satte handfängsel på honom.

– Han var stökig, flera poliser var på plats och han togs in i en polisbuss, säger vittnet.

En poliskälla säger till Aftonbladet att mannen inte är medlem i Nordiska motståndsrörelsen, som befinner sig i Almedalen. Han ska däremot vara känd för att ha högerextrema åsikter. Polisen vill inte uttala sig om mannens kopplingar till högerextremism.

– Jag har ingen information om det, säger Håkan Darwall.

Polisen vill inte gå ut med på vilken adress det misstänkta brottet skedde, mer än att det är ett uteställe vid Stora torget i Visby. Runt torget ligger flera restauranger och uteställen.

Ännu en Hitlerhälsning på torsdagen

Vid lunchtid på torsdagen kom ytterligare en anmälan om hets mot folkgrupp in.

En okänd man ska då ha gjort en Hitlerhälsning vid Hamnplan i Visby.

Polisen har varit på platsen och pratat med vittnen som såg händelsen.

– Ett vittne har sett att han gjort en Hitlerhälsning. Det är en okänd man som är misstänkt för detta och vi har ingen frihetsberövad i nuläget. Vi får se om det är möjligt att identifiera personen, säger Towe Hägg vid polisen.

Publicerad: