Intern kritik mot Åkessons strategi

1 av 2
SAMHÄLLE

SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att kompromissa i partiets hjärtefråga – invandringspolitiken.

Strategin väcker oro i partiet.

”Sd lär bara få en chans, viker vi ner oss är 30 års arbete kört”, skriver Ted Ekeroth, andre vice ordförande i SD Syd, på Facebook.

Det är sällsynt att intern kritik mot SD:s partiledning kommer allmänheten till del. Men i början av december kunde Aftonbladet avslöja att det i två av partiets distrikt fanns en oro över partiets högergir.

Nu kommer mer kritik mot partiledningen och denna gång handlar det om SD:s hjärtefråga - invandringen.

Förra helgen deltog Jimmie Åkesson i Ekots Lördagsintervju. Han meddelade där att han kan tänka sig att stödja en moderat statsminister även om den gör upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken.

– Det får vi värdera när det sker, om vi ska göra det eller inte. Du ställer frågan som att jag ska svara ja eller nej och jag är öppen för att kompromissa i politiken, och det gäller även invandringspolitiken, sa han.

Men alla inom SD gillar inte att man är beredda att kompromissa i hjärtefrågan. I ett inlägg på Facebook uttrycker Ted Ekeroth, bror till den brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth, oro.

Kritiserar Åkessons val av strategi

Han skriver:

”Jag har under en längre tid noterat en förskjutning i argumentationen från riks i en allt mer liberal riktning. Det har pågått ett tag nu. Jag är inte emot att prata med de andra, men det finns en risk att man tappar kompassriktningen ifall man är allt för inriktad på att nå regeringsmakten.”

Ted Ekeroth, som även är ordförande för SD i Lund, har länge varit en välkänd profil inom partiet. Tillsammans med sin bror har han varit en av partiets hårdaste kritiker av islam genom åren.

”Jag får hoppas ni inte tappar spåret i så fall, och gör en "miljöpartiet". Sd lär bara få en chans, viker vi ner oss är 30 års arbete kört”, skriver han i en annan kommentar riktad till partiledningen.

Flera personer inom SD-toppen har gett sig in i diskussionen och gett Ted Ekeroth mothugg. En av dem är partisekreteraren Richard Jomshof, som skriver:

”Att stå i ett hörn och skrika som en brunstig alfahanne, vara oförskämd och peka finger åt alla andra som har haft fel må vara tillfredsställande för vissa. Det kommer dock inte att ge oss någon som helst möjlighet att påverka svensk politik till det bättre.”

”Jag måste förhålla mig till verkligheten”

Jomshof skriver också:

”Men stå du och skrik i din hörna. Det kommer dock att bli ganska ensamt där.”

För Aftonbladet utvecklar Jomshof sitt resonemang:

– Lyssnar man på Ekots lördagsintervju och vet hur Jimmie uttrycker sig i vanliga fall tror jag inte det finns någon chans att missförstå. Men är man inte villig att ta till sig vad han säger och menar, så kan det bli missförstånd eller att man vill missförstå.

Partisekreteraren poängterar att han i grunden inte heller vill kompromissa kring invandringspolitiken.

– Samtidigt måste jag förhålla mig till verkligheten. Ska man ge sig in i någon form av samarbete och överläggningar med ett annat parti så är man tvungen att kompromissa. Det gäller även motparten.

– Vi har väldigt länge varit ensamma på vår planhalva när det gäller vår syn på invandringspolitik. Men nu har ju vissa partier börjat svänga, inte minst M. Jag tror att den svängningen också är någon sorts kompromiss.

Beredd att föra samtal och kompromissa

Enligt Jomshof är det bra att Åkesson är tydlig med att SD kan tänka sig att sätta sig ned med andra partier och resonera och även vara beredda att ge och ta.

– Vi måste ju hitta en öppning för ett samarbete. Vi har stått vid sidan av och skrikit ganska länge. Vi har växt i opinionen, men den faktiska förändringen har varit liten. Sedan är så klart vårt mål att vi ska få igenom vår invandringspolitik fullt ut, men det är bättre att börja med några små steg än inga alls.

Samtidigt säger Jomshof att partiet inte får gå för långt.

– Man ska inte tappa för mycket av sig själv eller sälja sig för billigt, naturligtvis inte. Men just nu får vi inte igenom så mycket alls.

Jimmie Åkessons närmaste man, politiske sekreteraren Mikael Eriksson, skriver i en kommentar att Ted Ekeroth ”verkar ha missförstått Jimmie Åkessons resonemang”.

”Det har aldrig varit tal om att ändra vår egen invandringspolitik. Resonemanget i Ekots lördagsintervju berörde vägvalet mellan att sitta i ett hörn och sura, eller genom kompromisser få så mycket gehör som möjligt för partiets egen politik. Inget parti kommer i nästa val att få 51% och då krävs olika former av samarbete. Detta måste man förstå och ta hänsyn till om man ägnar sig åt politik och på allvar vill göra samhället bättre.”

Ted Ekeroth vill inte utveckla sitt resonemang för Aftonbladet.

”Jag har inga övriga kommentarer än att jag i möjligaste mån inte pratar med extremisttidningar, så som t.ex. Aftonbladet”, skriver han i ett mejl.

ARTIKELN HANDLAR OM