Margot Wallström

Wallström till Ryssland – möte med Lavrov

Av: 

Pär Karlsson

Margot Wallström.
Margot Wallström.

SAMHÄLLE

Den 21 februari åker utrikesminister Margot Wallström (S) till Vladimir Putins Ryssland.

Hon besöker Moskva för överläggningar med utrikesminister Sergej Lavrov.

– Det är heller ingen hemlighet att Ukraina är en mycket angelägen fråga för Sverige. Det är viktigt att det diskuteras, säger en UD-källa.

Det är i ett pressmeddelande som Utrikesdepartementet berättar att mötet mellan Margot Wallström och hennes ryska motpart Sergej Lavrov blir av den 21 november i Moskva.

Enligt uppgift till Aftonbladet har den svenska regeringen arbetat med att få till mötet sedan sommaren 2016, och nu har man lyckats enas om ett datum som passar båda parterna.

Besöket, som sker över dagen, kommer innehålla en bred diskussion parterna emellan. Källor på UD berättar för Aftonbladet att både bilaterala, europeiska och internationella frågor står på agendan, samt en del frågor som står på FN:s säkerhetsråds dagordning.

– Det är heller ingen hemlighet att Ukraina är en mycket angelägen fråga för Sverige. Det är viktigt att det diskuteras. Men även situationen i Syrien kommer att tas upp, säger en UD-källa.

Utöver mötet med Lavrov kommer Wallström också att träffa representanter för det ryska civilsamhället. Exakta punkter är ännu inte satta, men det handlar om något som ligger utöver de officiella mötena.

– Frågor som är särskilt för viktiga är journalisters situation, kvinnors rättigheter och säkerhet. Men det är inte satt ännu vilka som hon ska träffa i civilsamhället eller vad det kommer handla om för område, säger en källa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Margot Wallström

Ryssland

Sergej Lavrov

Moskva