Så vill politikerna knäcka gängvåldet

Juno Blom (L): Vi har låtit parallellsamhällen växa fram

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

De politiska samtalen om hur gängvåldet ska knäckas har startat. Sverigedemokraterna står utanför.

– Det var en dålig start att säga att man ska hitta gemensamma lösningar men inte bjuda in ett parti, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

Liberalernas Juno Blom framhåller att det är ovärdigt att Sverige låtit parallellsamhällen växa fram.

Redan när inrikesminister Mikael Damberg (S) i söndagens Agenda bjöd in till samtal, uteslöt han Jimmie Åkessons parti.

–  Vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna och så är det också så att Sverigedemokraterna i sin förklaringsmodell är för grunda. Det här är ganska komplexa frågor där vi måste ta seriösa åtgärder för att det ska leda till resultat, sa Damberg.

Ställningstagandet skapade osämja redan innan samtalen hann starta. De borgerliga partierna krävde att SD skulle få delta, medan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet sade nej.

”Större än en rättsfråga”

När politikerna anlände till mötet intervjuade Aftonbladet flera av dem.

Mia Sydow Mölleby, gruppledare (V), är positiv till att regeringen bjudit in till samtal.

– Det här är mer än en rättsfråga, större än rättspolitik. Vi menar att man måste jobba med flera olika saker, hur samhället ska vara inkluderande så att kriminalitet inte är en reell utväg för många unga så som det är i många områden i dag, säger hon.

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL

Moderaternas Johan Forssell hade med sig en rad förslag. Tio av dem presenterade M den gångna helgen och de fick inför samtalen tummen upp av Sverigedemokraterna.

– Flera av de här sakerna finns redan en majoritet för i Sveriges riksdag. Men sedan finns det fler saker vi nu lägger fram för situationen är akut. Jag ser fram emot att få diskutera det här, säger Forssell.

Han upprepade M:s inställning, att det hade varit bra om också SD fått vara med, men att han nu hoppades att politikerna ska kunna komma framåt med lösningar.

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson var kritisk till regeringen, som han ansåg inte gjort nog.

– De måste börja leverera, säger han.

”Ovärdigt Sverige”

Liberalernas partisekreterare Juno Blom framhöll att ”politikerna är skyldiga att lösa de allvarliga samhällsproblem som uppstått”.

Hon pekade ut utbyggd tullverksamhet för att hindra införsel av narkotika till Sverige och att stoppa rekryteringen av barn och unga till gängen som särskilt viktiga åtgärder.

– Det här är ovärdigt Sverige, vi har alla möjligheter, Sverige är ett fantastiskt land men vi har låtit parallellsamhällen växa fram, säger Blom.

Bland partiernas föreslag för hur gängen ska knäckas finns allt i från fler poliser till visitationszoner och hårdare straff för dem som rekryterar unga till gängen.

Johan Hedin från Centerpartiet menade att det är viktigt att skärpa straffen för den som hotar ett vittne, så kallat övergrepp i rättssak. Han ville dessutom att de deltagande partierna skulle lägga stridsyxorna åt sidan.

– Jag hoppas vi kan lägga partiegoismen åt sidan och visa politiskt ledarskap för att göra något åt Sveriges problem.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE