Sjöstedt ger besked: V drar tillbaka misstroendehotet

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Vänsterpartiet drar tillbaka sitt hot om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Även Moderaterna och Kristdemokraterna backar – därmed klarar sig ministern kvar.

– Regeringen har steg för steg gått oss till mötes på de fem punkter som vi krävde, säger Jonas Sjöstedt, partiledare (V).

Under måndagsmorgonen stod det klart att januaripartierna backar i fråga om Arbetsförmedlingen. Bland annat skjuter man fram förändringen med ett år och lyfter bort kravet på att privatiseringen ska baseras på Lov, lagen om valfrihet.

Några timmar senare meddelade Jonas Sjöstedt och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Ali Esbati, att förändringarna gör att V drar tillbaka planerna på misstroende mot Stefan Löfvens minister, Eva Nordmark.

Gått V tillmötes

Enligt Jonas Sjöstedt har januaripartierna gått V tillmötes på alla de fem krav som sattes upp.

Det handlar om att Lov, lagen om valfrihet, inte längre ska ligga till grund för privatiseringen, att mer resurser tillförs myndigheten för 2020, att lokalkontor över hela landet garanteras liksom stöd för funktionsnedsatta samt att reformeringen inte genomförs utan att en ordentlig utredning först utförs.

– Med det som grund finns ingen anledning att väcka misstroendeförklaring mot Eva Nordmark. Och vi kommer heller inte att göra det, säger Sjöstedt.

Hotar regeringen på nytt

Men även om V nu drar tillbaka misstroendet mot Nordmark, så riktar Jonas Sjöstedt samtidigt ett nytt hot mot regeringen.

– Om regeringen återkommer med Lov i någon del av det berörda området så kommer vi att försöka samla en riksdagsmajoritet för att stoppa det. Jag hoppas de tar in det nu, säger han.

V-ledaren menar också att den formulering som finns i Januariavtalet, om att V inte ska ha något inflytande över regeringens politik, nu i praktiken är borta.

– Den har haft svårt att klara sig även tidigare, så sent som förra veckan tvingade vi regeringen att backa om Sveriges EU-avgift till exempel.

M och KD backar

Även Moderaterna och Kristdemokraterna drar tillbaka sina krav och därmed faller misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern.

– Efter våra gemensamma krav från M, KD och V så backar nu regeringen i dag från en ogenomtänkt och slarvig reformering av Arbetsförmedlingen. Det tycker vi är helt nödvändigt. Förslaget saknade stöd. Därmed ser vi ingen anledning att gå vidare med misstroendeförklaringen, säger Andreas Carlson, gruppledare (KD).

M: De förstod signalen

M-ledaren Ulf Kristersson tycker att det är bra att regeringen lyssnat på oppositionen.

– De förstod signalen, det fanns inte stöd för den inriktning de valt, säger han.

Samtidigt utesluter han inte att det kan bli fler liknande tillfällen framöver, även om han nu inte ser några sådana frågor.

Att sitta ned i det politiska råd som planeras, för insyn över förändringsprocessen kring Arbetsförmedlingen, är dock ingenting för M.

– Nej, det här är deras egen reform. Vi satte ned klackarna mot två distinkta delar som vi tyckte var dåligt förberedda. Men det här får de ta ansvar för själva.

Att V nu har inflytande över politiken ser Kristersson som ”självklart”.

– De har inflytande på det sätt ett parti ska ha i en demokrati.

1 av 6 | Foto: Björn Lindahl
Publicerad:

LÄS VIDARE