Källor: Centerpartiet öppnar för stramare migrationspolitik

Centerpartiet är enligt uppgifter till Aftonbladet redo att svänga i migrationsfrågan.

Enligt flera källor går partiet med på Moderaternas och Sverigedemokraternas krav på stramare politik.

– Det handlar om försörjning vid familjeåterförening och om ett volymmål, säger en uppgiftslämnare.

Sverige håller på att utforma en ny migrationspolitik. Sedan nio månader tillbaka sitter representanter från samtliga riksdagspartier i regelbundna möten om hur den ska se ut.

Flera partier kräver att Sverige ska ha en betydligt stramare hållning än i dag. De som främst driver den linjen är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

På andra sidan står Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Även Centerpartiet har utmärkt sig som ett parti som förespråkar mer öppnare regler i flyktingfrågan.

”Beredd att kasta det mesta överbord”

Men nu håller C på att svänga på två avgörande punkter, enligt flera uppgiftslämnare till Aftonbladet. Det handlar om att införa stramare regler för familjeåterförening samt att införa ett volymmål för hur stort Sveriges mottagande ska vara.

Centerpartiets ledare Annie Lööf, som just nu är  föräldraledig.
Centerpartiets ledare Annie Lööf, som just nu är föräldraledig.

– Centerpartiet vill hellre ha en bred överenskommelse där Moderaterna är med än att kämpa för sakpolitiska frågor, säger en källa från ett parti.

En källa från ett annat parti säger:

– Centerpartiet är beredda att kompromissa väldigt hårt för att komma överens. De är beredda att kasta det mesta överbord.

Ytterligare en källa, från ett tredje parti, uppger att C tydligt indikerat att de är redo att köpa kravet från högern om familjeåterförening och volymmål.

Är inne i slutskedet

Synen på familjeåterförening har splittrat partierna i kommittén sedan dag ett. M, KD och SD vill skärpa kraven på att den som kommer till Sverige kan försörja sig. I dag finns en respit på tre månader för de som kommer till Sverige som anhöriginvandrare. Det gäller både flyktingar och de som har status alternativt skyddsbehövande.

Volymmål handlar om att sätta ett slags riktmärke på hur många asylinvandrare Sverige ska ta emot varje år.

Ingen av de som Aftonbladet har talat med vill framträda med namn. De motiverar det med att förhandlingarna är inne i sitt slutskede och att läget är känsligt.

”Finns olika åsikter”

Kristdemokraternas talesperson Hans Eklind säger att frågan om försörjningskrav fortfarande splittrar partierna.

– Det finns olika åsikter i kommittén. Vi anser att det ska vara försörjningskrav från dag ett för alternativt skyddsbehövande. Jag vill inte uttala mig om hur andra tänker, säger han.

Migranter vandrar mot gränsövergången vid grekiska Pazarakule. Arkivbild.
Migranter vandrar mot gränsövergången vid grekiska Pazarakule. Arkivbild.

Aftonbladet har sökt Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Jonny Cato. Han vill inte låta sig intervjuas men skickar via sin pressekreterare ett skriftligt uttalande: ”Centerpartiet är redo att diskutera de förslag som kommit från andra partier, precis som vi förutsätter att andra partier är redo att kompromissa för att nå en bred överenskommelse. Däremot har Centerpartiet inte ändrat uppfattning”.

På torsdag hålls ett nytt möte med migrationskommittén. Senast den 15 augusti ska den redovisa sina slutpunkter, men många som Aftonbladet talat med har en förhoppning om att bli klara innan sista mötet i juli.

Publisert:

LÄS VIDARE