M och SD i gemensamt utspel i Sölvesborg

avJonathan Jeppsson, Kenan Habul

Kristdemokraternas utspel om samarbete med SD i Sölvesborg väckte nationellt uppståndelse – och KD-ledningens ilska.

Men i det tysta har Moderaterna och SD samverkat i flera frågor i Jimmie Åkessons hemkommun under ett års tid.

– Politiker lokalt är mer mogna än på riksnivå, säger Louise Erixon, SD:s gruppledare i Sölvesborg.

Samtidigt som Aftonbladets partiledardebatt pågick på måndagskvällen publicerade tidningen Sydöstran en debattartikel. Den passerade obemärkt; att två kommunpolitiker kräver att styrelsen för en lokalbank avgår är knappast av riksintresse. Desto mer intressant är dock vilka som undertecknat den:

Louise Erixon, SD:s gruppledare i Sölvesborg och Kith Mårtensson som toppar Moderaternas kommunlista inför valet. 

Skrev gemensam debattartikel

Det är inte första gången Erixon och Mårtensson agerar tillsammans i fråga om Sölvesborg-Mjällby Sparbank. Banken har Sölvesborgs kommun som sin största kund och har ett tag varit i blåsväder för oredovisade kostnader till Skatteverket kopplade till resor och lägenhetsaffärer. 

1 av 3 | Foto: Louise Erixon, Sverigedemokraterna.

I början av sommaren krävde Mårtensson och Erixon i en debattartikel att bankens vd avgår och i går ville de alltså att styrelsen skulle ställa platserna till förfogande. 

Men deras samarbete går längre tillbaka än så – sin första gemensamma debattartikel skrev de i juli förra året där de krävde ett bättre utbud av dagmammor. 

– Jag vet ingen annan kommun i landet där vi skriver under debattartiklar med Moderaterna, säger Louise Erixon till Aftonbladet.

Besegrade de rödgröna

M har även stöttat ett SD-yrkande i barn- och ungdomsnämnden om att bland annat öka rekryteringen av dagmammor.

– Moderaterna tar ansvar för att få igenom sin politik. Vi har samarbetat i både barnomsorgsfrågan och i bankfrågan, säger hon.

I dag styrs Sölvesborg av Socialdemokraterna. Tillsammans med V och Mp har de 24 av 49 mandat. 

Redan under denna mandatperiod fick Socialdemokraterna se sig besegrade när den samlade oppositionen röstade på en SD-motion. 

– Vi skulle kunna ta makten i kommunen efter valet, säger Louise Erixon som tror att SD:s elva mandat kan bli fler. 

Vill ha formaliserat samarbete

För hon hoppas förstås att de gemensamma utspelen i enstaka frågor ska resultera i ett mer formaliserat samarbete och maktskifte efter valet. 

Men vägen dit är fortfarande lång. M-ledaren Ulf Kristersson har till Aftonbladet sagt att han hoppas på att hans partikamrater i kommunerna varken ska sträva efter att bygga upp allianstyre och "inte bygga upp maktinnehavet på Sverigedemokraternas nycker och uppfattningar".

– Man måste förstå här att vi i Sölvesborg sannolikt får ombytta roller där M blir vågmästare och väljer om vi ska få ett socialdemokratiskt eller sverigedemokratiskt präglat styre. Kristerssonmodellen fungerar inte då och det kommer partierna blir varse när den värsta chocken lagt sig på valnatten. 

”Ingenting konstigt”

När KD i Sölvesborg gick ut i förra veckan gick ut och sa sig vara beredda att föra samtal med SD fick de bakläxa från partiet centralt. 

– Ebba Buch Thor omyndigförklarade den lokala KD-ledningen. Medan de försökte ta ansvar för sina kommuninvånare såg hon bara sin beröringsskräck. Det känns faktiskt lite 2010 nu och det är dags att gå vidare, säger Louise Erixon. 

För Aftonbladet berättar Moderaternas toppnamn Kith Mårtensson om det gemensamma debattutspelet kring banken.

– När vi har exakt samma åsikter så blir det bara en tyngd i debatten. Vi tycker att det blir mer tydligt om man gör sådana uttalanden gemensamt. Det handlar om en sparbank, det har inte med mänskliga värderingar att göra.

I mindre sakfrågor tycker du inte att det är några problem att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Nej, det har vi gjort nu och om vi gör det igen, det vet inte jag. Men i bankaffären har vi gjort det.

Kan det bli fler frågor av den här typen?

– Vi är ute efter att bedriva moderat politik, kan vi få stöd för den politiken så tar vi tacksamt emot den.

Även om det innebär förhandlingar med SD?

– Förhandlingar pratar jag inte om nu, nu pratar jag om stöd i sakfrågor.

Men kan ni tänka er ett givande och tagande?

– Det kan jag inte uttala mig om nu, vi är inte där, säger Kith Mårtensson.

På riksplanet är dock M mer tydliga.

”Att samarbeta eller förhandla med SD strider mot våra riktlinjer i Moderaterna. Det har vi också påtalat för Moderaterna i Sölvesborg”, säger Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm i en skriven kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM