Uppgifter: SD tar makten med M och KD

avKenan Habul, Pär Karlsson

M-ledaren Ulf Kristersson har sagt att hans parti inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

Men på flera håll i landet sker just det, nu senast i Sölvesborg.

I dag väntas en fyrklöver, där både M och SD ingår, ta över makten.

Sverigedemokraterna ökade mest av alla partier i riksdagsvalet och även på lokal nivå nådde man stora framgångar på många håll. I flera kommuner har partiet för första gången nått genombrott när det gäller att nå maktpositioner.

Nu senast handlar det om Sölvesborg, SD-ledaren Jimmie Åkessons hemstad i Blekinge. Enligt uppgifter till Sydöstran kommer SD, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SOL i dag att presentera ett gemensamt styre som skulle få egen majoritet.

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
Jimmie Åkesson sommartalar i Sölvesborg.

I ett pressmeddelande slår de fyra partierna fast att de inte kommer att kommentera frågan ytterligare före den gemensamma presskonferens man ska hålla.

Det är ännu ett exempel på kommuner där SD tillsammans med M har inlett modeller för samarbeten.

M och SD samverkar i flera kommuner

Mest uppmärksammat har Hörby i mellersta Skåne varit, där SD fick över 35 procent av rösterna. Genom en valteknisk samverkan med M och ”SPI – Välfärden” kommer man första gången att få posten som kommunstyrelsens ordförande och därmed styra en kommun.

Stefan Borg, som skulle fått den historiska posten, har dock dragit tillbaka sin kandidatur efter avslöjanden av Expo som visat på att han delat inlägg och använt begrepp med koppling till vit makt-miljön.

Det blir i stället SD:s vice gruppledare i Hörby, Cecilia Bladh in Zitos, som väntas väljas till posten.

Även i Trelleborg har partierna samverkat. Men där är det SD som släpper fram M mot att de får poster.

Frågan gäckar framför allt M, som är splittrat i frågan. Partiledaren Ulf Kristersson har sagt att han inte vill se några samarbeten mellan hans parti och SD och att det även gäller lokalt.

– Moderaternas policy är att inte förhandla eller samarbeta med SD. Upplägget i Trelleborg strider mot dessa riktlinjer, sa vice partisekreterare Anders Edholm till Aftonbladet i fredags.

Intern splittring

Ett liknande uttalande har också gjorts kring det som skett i Hörby. Det har fått Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne, att markera hårt mot partiledningen. Han menar att situationen måste hanteras, då SD blivit så stora i Skåne.

– Det menar jag att vi gör ur ett skånskt perspektiv på det sätt som vi ska. Jag tycker snarare att man borde ta sig en funderare på om de där riktlinjerna skulle skrivas om, sa han i går.

Men trots uppmaningarna från Stockholm sprider sig nu alltså fenomenet med M/SD-samverkan, denna gång till Sölvesborg och Blekinge.

ARTIKELN HANDLAR OM