Hanif Bali

Hanif Balis nya attack: ”Djupt störd”

Av: 

Adam Westin

SAMHÄLLE

M-ledamoten kallade en debattör för ”din dumma apa” och ”pucko” på Twitter.

– Till slut kröp han under mitt skinn, säger Hanif Bali till Aftonbladet.

Bali får kritik för sitt språkbruk av tidigare S-ledaren Håkan Juholt – vilket leder till ett nytt angrepp från Bali.

– Man kan fråga sig hur lämpligt det är att ambassadörer som är anställda som opolitiska representanter för Sverige agerar understöd till djupt störda socialdemokratiska nättroll, svarar Hanif Bali.

Håkan Juholt, tidigare S-ledare och nu ambassadör på Island, skriver på Facebook att Hanif Balis språkbruk underminerar tilltron till Riksdagen.

Detta efter att Bali kallat S-debattören Torbjörn Jerlerup för ”din dumma apa”, ”pucko” och ”svagbegåvad”. Juholt anser att talmannen Andreas Norlén borde kalla till sig Hanif Bali och ”uppmana denne att ändra sitt språkbruk eller lämna riksdagen.”

En annan som kritiserat Bali är Stefan Attefall, Kristdemokraternas tidigare gruppledare och tidigare bostadsminister.

”Oavsett sakfrågan så är det beklämmande att en svensk riksdagsledamot uttrycker sig så här. Jag har varit gruppledare i riksdagen i åtta år och hade agerat kraftfullt mot sådant här beteende i min riksdagsgrupp”, skriver Stefan Attefall på Twitter.

Hanif Bali skriver i ett sms till Aftonbladet att Håkan Juholt ”väl är den sista som ska försöka diktera hur riksdagsledamöter ska bete sig. Det är ju som att ta deklarationstips från Mona Sahlin”, och fortsätter;

– Därutöver kan man fråga sig hur lämpligt det är att ambassadörer som är anställda som opolitiska representanter för Sverige agerar understöd till djupt störda socialdemokratiska nättroll, skriver Hanif Bali.

Skrev blogginlägg mot Bali

Bakgrunden är en hätsk diskussion mellan moderata riksdagsledamoten Hanif Bali och Torbjörn Jerlerup, en debattör som beskriver sig som socialliberal och antirasist.

I onsdags delade Hanif Bali ett klipp från SVT Edit där två unga kvinnor i hijab pratar om muslimsk representation i tv, med utgångspunkt i norska ungdomsserien Skam.

”Sverige: En ”liberal” muslim har klädsel som var reserverat för ultraortodoxa för 50 år sedan i Mellanöstern. En ”extrem” kristen är en Melodifestivalbrud som talar i tungor och ligger med norrmän”, skrev Hanif Bali på Twitter.

Hanif Bali drar paralleller till att klippet är som om kristna på tv bara skulle representeras av nunnor.

Torbjörn Jerlerup skrev ett blogginlägg med rubriken ”Är Hanif Bali en ultraortodox islamist?”. Om man är ultraortodox för att man bär hijab kan Hanif Bali enligt den logiken lika gärna vara det själv, eftersom att extremister bär skägg, resonerar debattören.

”Hur som helst har Hanif Bali absolut samma behov av att radikalisera och polarisera som islamistiska extremister”, skriver Torbjörn Jerlerup.

”Släktingar har avrättats av islamister”

Det var efter detta som Hanif Bali till sist svarade med den kritiserade tweeten, som Bali raderat eftersom han anser att Jerlerup använde den för att ”fortsätta trakassera”. Jerlerup hade också skrivit ”du är vidrig” till Bali, och: ”ibland tror jag faktiskt du heilar hemma i garderoben.”

– Jag höll god ton under de minst tiotal provokationer där han anklagade mig för sjuka saker som vara islamist på grund av mitt utseende eller att vara som den iranska regimen. Till slut kröp han under mitt skinn. Det finns en gräns för hur mycket jag ska förväntas ta innan jag får svara med samma mynt, skriver Hanif Bali i ett sms till Aftonbladet.

Till Expressen säger Hanif Bali att islamist-anklagelsen är ”särskilt vidrig” eftersom han har släktingar som blivit avrättade av islamister i Iran. Hanif Bali kallar Torbjörn Jerlerup för en ”ökänd socialdemokrat som under flera år systematiskt trakasserat meningsmotståndare, särskilt med invandrarbakgrund, på nätet.”

– Andra han varit på har varit liberala Hanna Gadban och Sara Mohammad på Glöm Aldrig Pela och Fadime – denna gång även mig, säger Hanif Bali.

”Har inte sagt något sådant”

Om att indirekt kallas för ett ”djupt stört socialdemokratiskt nättroll” svarar Torbjörn Jerlerup:

– Min enda kommentar till det är: lägg märke till ordvalet ”djupt störd”. Det har han gång på gång kallat mig och andra under ett par års tid. Det säger en hel del om riksdagsmannen Hanif Bali, säger Torbjörn Jerlerup.

Debattören Torbjörn Jerlerup, som även stod på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Borgholm i valet, säger att Hanif Bali återkommande generaliserar över grupper, som ensamkommande eller kvinnor som bär hijab.

Tycker du själv att du dragit resonemanget mot Bali för långt?

– Nej, jag skriver att om man resonerar som han gör så borde han själv vara ultraortodox islamist. Om man då stämplar alla som bär hijab för att vara ultraortodoxa muslimer, då borde man stämpla alla män som bär skägg på samma sätt. Den retoriska jämförelsen menar jag är totalt korrekt. Jag har inte sagt att han är radikal islamist eller någonting sådant, säger Torbjörn Jerlerup.

Han tycker inte att han systematiskt trakasserat Hanif Bali eller någon annan.

–Att peka ut när personer uttalar sig rasistiskt är inte att systematiskt trakassera, säger Torbjörn Jerlerup.

Juholt: Vill uttrycka min kärlek för riksdagen

Håkan Juholt säger till Aftonbladet att han efter noga övervägande skrev inlägget om Hanif Balis språkbruk och att det är viktigt att bemöta varandra med respekt. Han vill inte kommentera den nya kritiken från Bali.

– Jag är mycket angelägen om, sedan jag lämnade politiken för två år sedan, att inte i något sammanhang kommentera någon politisk fråga. Jag är en opolitisk tjänsteman. Dock känner jag ett medborgerligt och moraliskt ansvar att försvara riksdagen, och uttrycka min kärlek för riksdagen. Men jag är ingen debattör och jag har ingenting mer att säga, säger Håkan Juholt.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna i krismöte efter Balis Bildt-attack

ÄMNEN I ARTIKELN

Hanif Bali

Håkan Juholt

Twitter

AB Voice