Bildt mot Åkesson: En oförskämdhet mot Frankrikes president

avAdam Westin, Kenan Habul

SAMHÄLLE

Förre M-ledaren Carl Bildt drabbade samman mot Jimmie Åkesson om en ”Swexit”.

– Han förvägrar mig att vara svensk plötsligt, bara för att jag är för EU, säger Carl Bildt.

Bildt attackerade Åkesson för hans ovilja att välja mellan Macron och Putin i P3:s Morgonpasset.

Debatten sändes i SVT:s Agenda. Den tidigare moderata statsministern och utrikesministern Carl Bildt presenterades som Europavän.

Foto: Urban Andersson
Carl Bildt efter Agenda ikväll.

– Man är antingen med och sitter vid bordet och fattar besluten eller så är man utanför. Jag är bekymrad över SD:s förslag att lämna EU. Det är i särklass farligaste förslaget i valrörelsen. Det skulle marginalisera och försvaga Sverige, säger Bildt.

Åkesson tror att Storbritannien klarar sig

SD-ledaren Jimmie Åkesson vänder sig mot ett EU där byråkrater stiftar lagar, och vill lämna EU i sin nuvarande form. Han är övertygad om att Storbritannien på lång sikt kommer klara sig bra efter ”Brexit”.

– Kommer du att tycka att EU är lika bra när politiker som Le Pen, Orban och andra tar makten? frågar Åkesson.

– Skulle du och de vänner du åberopar nu få makten, skulle det bli mycket svårare. Ta flyktingpolitiken, nu ska jag inte säga dina vänner, för att vara rättvis mot dig, men det blockeras av de här nationalistiska krafterna, säger Bildt.

”Macron talar illa om allt jag står för”

SVT:s Agenda har intervjuat Emmanuel Macron om att Jimmie Åkesson inte ville välja vilken president han föredrar av Frankrikes och Rysslands, när han intervjuades i P3:s Morgonpasset. ”Jag är helt säker att denna person är oförenlig med er historia och värderingar”, säger Emmanuel Macron.

– Jag vet inte vad han känner till om svenska värderingar men han verkar utgå från att jag gett mitt stöd till Putin och hans regim i Ryssland, vilket inte alls är fallet. Varför ska jag välja? Här har vi å ena sidan en rysk, mer eller mindre diktator som invaderar grannländer – å andra sidan en fransk president som är EU-federalist och nu åker runt i Europa och talar illa om nationalstaten, nationalism och allt som jag står för.

”Du har väl varit i Frankrike?”

Carl Bildt gav svar på tal.

– Du har väl varit i Frankrike antar jag? En fransk president talar aldrig illa om nationalstaten. /.../ Samarbete innebär inte att vi ger upp nationalstaten, säg inte det för att det är en oförskämdhet mot Frankrikes president, säger Carl Bildt.

– Jag vill ha ett annat samarbete i Europa. Jag diskuterar jättegärna på en seriös nivå med dig och andra europavänner om hur vi kan uppnå ett annat samarbete, som inte innebär ett hot mot nationalstaten, som dagens EU faktiskt gör, säger Jimmie Åkesson.

”Hur ser hans föreställningsvärld ut?”

Bildt tycker att det inte finns någon motsättning i att förespråka lagar på EU-nivå och samtidigt värna nationalstaten, både när det gäller Macron och honom själv, och dammade av en gammal replik: ”jag är stolt svensk, hallänning och europé”.

Han utvecklade resonemanget efter debatten.

– Han förvägrar mig att vara svensk plötsligt, bara för att jag är för EU. När han sa att Frankrikes president baktalar Frankrike - det är otänkbart. Fransmän är synnerligen franska, alltid. Hur ser hans föreställningsvärld ut egentligen? säger Carl Bildt.

Gör Sveriges bästa valkompass 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM