Kristerssons motbud: Dokument med ”anti-SD-regler”
Publicerad 2019-01-11
Här är Ulf Kristerssons motbud till L och C.
I ett utkast som Aftonbladet tagit del av finns ett löfte om att Sverigedemokraterna ska hållas utan inflytande i en M/KD-regering.
Riksdagsledamöter och andra företrädare förbjuds förhandla eller samarbeta med SD, enligt dokumentet.
Aftonbladet kunde i morse avslöja att S, MP, L och C nått en uppgörelse i regeringsfrågan. Partierna ska i dagarna ta beslut i sina respektive beslutande organ.
För C och L finns även ett motbud från Ulf Kristersson att ta ställning till. Parallellt med S, MP, C och L-förhandlingarna har Alliansens partiledare suttit i intensiva förhandlingar om hur en möjlig M/KD-regering, med stöd av L och C, skulle kunna bli verklighet.
Aftonbladet har tagit del av ett utförligt utkast med en möjlig överenskommelse mellan allianspartierna.
Utkastet kan liknas vid Ulf Kristerssons ”3–2–1-lösning” som han presenterade tidigare i höstas. Det innebär att M och KD bildar en regering som stöds av L och C.
”Enda budet som kan hålla ihop Alliansen”
”Centerpartiet och Liberalerna har en ständig option att förhandla med regeringen om nya överenskommelser.” står det i dokumentet.
Enligt källor till Aftonbladet är tanken att C och L båda ska kunna påverka politiken och samtidigt driva konstruktiv opposition genom att lägga egna budgetar samtidigt som de kan avsätta Kristersson om han börjar förhandla med SD.
En uppgiftslämnare säger att detta är det enda budet, som blev klart i dagarna, som kan hålla ihop Alliansen. Under hela julen har det skett förhandlingar, framför allt mellan Moderaterna och Centerpartiet.
Löften om att inte förhandla eller samarbeta med SD
Utkastet innehåller en särskild punkt om hur förhållandet till Sverigedemokraterna ska se ut. SR:s Ekot rapporterade tidigare i veckan att alliansledarna arbetat fram ett slags ”anti-SD-klausul”. Utkastet som Aftonbladet tagit del av innehåller liknande formuleringar, som syftar till att hålla SD borta från politiskt inflytande.
”Regeringen eller regeringspartiernas representanter kommer inte att förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.” står det i utkastet.
Det fortsätter:
”En förhandlingsordning tas fram utifrån denna princip, som gäller
regeringen och dess representanter, riksdagsledamöter och riksdagskansliet samt andra företrädare för regeringspartiet/-erna som förhandlar å regeringens vägnar.”
Det står också att regeringen välkomnar alla partier att rösta på förslag som den lägger fram. Samma inställning ”som den föregående socialdemokratiskt ledda regeringen givit uttryck för under mandatperioden 2014-2018:”