Grön ungdoms krav: ”Ta emot fler flyktingar”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Lisa Adolfsson, Sandra Fogelberg, Niklas Wesslander och Lara Siadat.
Foto: CHRISTIAN JOHANSSON
Lisa Adolfsson, Sandra Fogelberg, Niklas Wesslander och Lara Siadat.

Regeringen har skärpt regelverken för att minska antalet asylsökande i Sverige.

Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom pressar på för det motsatta – fler flyktingar än tidigare.

– Om Stefan Löfven inte vill att fler ska komma hit, ja, då har vi ett stort problem, säger Sandra Fogelberg, migrationspolitisk talesperson.

För ett år sedan slöts en migrationspolitisk överenskommelse mellan S/MP-regeringen och Alliansen där en rad skärpningar på asylområdet beslutades, bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav vid anhöriginvandring.

Skärpningarna vållade heta känslor, även inom regeringskansliet. Dåvarande språkröret Åsa Romson (MP) var nära till tårarna när förändringarna presenterades och slog fast att lösningarna enbart var tillfälliga.

Pressar Löfven

Även inom Grön Ungdom finns ett stort motstånd mot skärpningarna och man pressar nu på för att de ska skrotas.

– Regeringen har sagt att ”vi ska riva upp lagen så fort som möjligt”. Menar man allvar med det så måste man komma med ambitiösa förslag, men var är Stefan Löfvens förslag? Om han inte vill att fler ska komma hit, ja, då har vi ett stort problem, säger Sandra Fogelberg, talesperson för Grön Ungdoms migrationspolitiska arbetsgrupp.

I flera månader har ungdomarna jobbat med att ta fram förslag på migrationsområdet som man menar skulle göra det möjligt för Sverige att lätta på regelverken och åter ta emot fler flyktingar.

Vill riva lagen

Grön Ungdom vill riva den tillfälliga lagen och att menar också att man bör återgå till permanenta uppehållstillstånd, för att man ska underlätta etableringen i Sverige för dem som redan kommit hit. Men man vill också dubbla antalet kvotflyktingar, de som väljs ut av FN och får hjälp att ta sig till ett nytt land, från utlovade 5 000 till 10 000 personer 2018.

– Kvotflyktingar är ofta de allra mest utsatta personerna. Många kan inte ta sig till Sverige och utnyttja sin asylrätt och då vill vi att fler ska få hjälp att kunna göra det, säger Niklas Wesslander, som ingår i arbetsgruppen.

Humanitärt undantag för den som hjälper

Grön Ungdom vill även att regeringen ska utreda möjligheterna att upprätta tillfälliga konsulat i närheten av konfliktområden, för att fler ska kunna söka asyl den vägen. Man vill också se ett "humanitärt undantag" för att människor som hjälper flyktingar att ta sig in i Sverige, till exempel genom att skjutsa flyktingar i egen bil, ska slippa straff. Dessutom föreslås en rad förändringar av byggreglerna i Sverige för att det ska bli lättare för kommuner att bygga nya bostäder till asylsökande.

I det politiska program som tas fram inför Grön Ungdoms kommande årsmöte, slår den migrationspolitiska arbetsgruppen fast att Sverige ska vara ”ett föregångsland”.

Man skriver också: ”Lagarna som begränsar människor från att söka och få asyl måste bort och vi ska ta emot ännu fler än tidigare”.

Publicerad:

LÄS VIDARE