V-veteran lämnar partiet - efter hårda konflikten

1 av 3
SAMHÄLLE

Marianne Eriksson, mångårig EU-parlamentariker och toppnamn för V, lämnar partiet efter 37 år.

På sistone har hon riktat skarp kritik mot partiledningen för hur de hanterat storbråket med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

– Det har bidragit till mitt beslut, säger Eriksson.

För knappt två veckor sedan gick en rad tunga veteraner inom Vänsterpartiet ut och kritiserade den nuvarande partiledningen med Jonas Sjöstedt i spetsen. De menade att partiet agerat fel i storbråket med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och lagt sig platt i frågan kring kvinnoförtryck i förorterna, en kritik som partiledningen inte håller med om.

Bland de som ilsknat till fanns före detta vice partiordföranden Johan Lönnroth och Kenneth Kvist, som var partisekreterare 1985-1993. Där fanns också Marianne Eriksson, som satt i EU-parlamentet för V 1995-2004 och var ledamot i partistyrelsen 2004-2006.

– Partiledningen har råkat ut för en intellektuell kollaps. Vi vet att det finns problem i förorterna och vi vet också att det inte är någon specifik religion det handlar om. Men det som står i partiets program är glasklart och det ska självklart gälla överallt, sa hon då.

Lämnar partiet efter 37 år

Nu väljer Marianne Eriksson, 64, som varit med i partiet i 37 år, att säga upp sitt medlemskap. Beslutet beror bland annat på hur ledningen hanterat frågan kring Amineh Kakabaveh och kvinnoförtrycket i förorterna, men det är inte den enda anledningen.

– Jag tycker att partiet de senaste åren har utvecklats så att det nu är väldigt centralistiskt och icke-kommunikativt. Det finns inte några diskussionsforum internt längre. Det tycker jag inte om, säger Marianne Eriksson.

Hon säger också att det i dag saknar någon egentlig samhällskritik i V-politiken och att feministiska politiken stannat av.

”Ledningen fortsätter förneka problemen”

Men samtidigt har den långt utdragna konflikten mellan V-ledningen och Amineh Kakabaveh också spelat in.

– Den här cementerade konflikten har naturligtvis bidragit. Av någon outgrundlig anledning har partiledningen hamnat fel i frågan när det gäller kvinnornas situation i förorterna. Flera i ledningen fortsätter att förneka problemen.

I helgen slog V-ledaren Jonas Sjöstedt fast i Ekots lördagsintervju att kritikerna har fel och att partiet arbetar hårt mot hedersförtryck var det än dyker upp.

Marianne Eriksson säger att det finns människor i partiet som gör just det.

– Men de sitter inte på några centrala poster i partiet, säger hon.

V:s partisekreterare Aron Etzler har tidigare sagt att V har en tydlig politik när det gäller hedersvåld:

– Vi tycker att det är ett allvarligt problem och är tydliga med att vi bekämpar det precis som allt annat kvinnoförtryck.

ARTIKELN HANDLAR OM