Björklund: ”EU riskerar att upplösas”

1 av 4

avAnette Holmqvist, Jonathan Jeppsson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

VISBY. Liberalerna menar att EU riskerar att upplösas – efter Brexit.

Partiet värnar samarbetet och slår nu ett slag för en starkare union.

– Tänk tanken att Marine Le Pen vinner presidentvalet i Frankrike, då är vi nära en upplösning av EU, säger partiledaren Jan Björklund i Aftonbladet tält.

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar årets Almedalen på scenen i kväll klockan 19.

Men redan nu har han dragit huvudlinjerna för vad han ska tala om.

Björklund inledde sin presskonferens med att berätta att han först hade tänkt att tala om skola, integration, jobb för nyanlända och jämställdheten i svenska förorter.

– Jag hade tänkt prata om viktiga inrikespolitiska frågor. Men jag har helt skrivit om talet sista veckan, säger han.

"Kan trigga igång fler länder"

Orsaken är Brexit, framhöll han. Utslaget i den brittiska folkomröstningen som innebär att Storbritannien ska lämna EU.

– Jag tror att Brexit triggar igång fler länder och att EU kan upplösas, säger han.

Vid utfrågningen i Aftonbladets tält utvecklar han resonemanget – och beskriver presidentvalet i Frankrike 2017 som en kritisk punkt.

– Tänk tanken att Marine Le Pen vinner presidentvalet i Frankrike, då är vi nära en upplösning av EU.

Björklund framhöll därefter att hans parti vill se mer, inte mindre av EU och lanserar därför åtta punkter för hur man vill att det ska gå till. Det handlar bland annat om att Sverige fullt ut ska gå in i den europeiska finanspakten, där det europeiska finanspolitiska ramverket görs till nationell lag.

Björklund menar också att det nu är dags för Sverige att gå med i den europeiska bankunionen eftersom han menar att det skulle minska riskerna i det svenska banksystemet och i förlängningen de offentliga finanserna.

Till skillnad från vad partierna till vänster i Sverige tycker, att EU ska införa ett socialt protokoll för att öka fackens och arbetstagarnas rättigheter, vill Liberalerna se ett tjänsteinitiativ för att förstärka den inre marknaden.

Efter presskonferensen utvecklade Björklund sin rädsla.

– Vi står inför ett vägskäl och det kan bli så att fler länder väljer den brittiska vägen och att många politiska ledare nu känner att vi ska engagera oss mindre i det europeiska samarbetet. Men det finns också en annan väg och det är den jag vill visa på, säger han.

”Rädd att fler lämnar”

L-ledaren pekar bland annat ut hur debatten ser ut i Holland och Frankrike som problematiska.

– Det är länder där det uppenbart finns starka högerpopulistiska krafter som driver frågan om att lämna. Och det handlar ju om stora länder som var med och grundade EU.

I en tid när EU är starkt kritiserat väljer alltså liberalerna i Sverige att gå i motsatt riktning.

– Jag inser att det är kontroversiellt. Men jag tror att kritiken mot EU beror mycket på att unionen inte lyckats lösa problemen i vår tid - migration, terrorism, jobben klimatet och att stå upp mot Putin. Det tror jag är en del av kritiken mot EU. Men om man då drar slutsatsen att vi ska montera ned unionen, då blir det inte lättare att lösa de här problemen, för de kan bara lösas tillsammans.

Han pekar ut partier på ytterkanterna som de som ligger bakom kampanjerna för att EU ska försvagas.

– De finns både på vänster- och högerkanten. De vill montera ned EU, därför att EU bygger på mycket av liberala principer som de avskyr. Jag kommer så klart aldrig övertyga Le Pen, Jimmie Åkesson eller Jonas Sjöstedt, men vårt uppdrag blir att försöka övertyga den stora majoriteten av människorna i Europa att det vore ett stort historiskt misstag att montera ned det här samarbetet.

Blir det här gemensam allianspolitik om ni vinner valet 2018?

– Det hoppas jag, men jag hör ju olika tongångar från olika Allianspartier i frågan. Jag har hört under veckan att några av Allianspartierna vill ha mer av röda kort i EU-samarbetet. Det är en omskrivning för att man vill ha mer vetomöjlighet vilket gör att det blir svårare att fatta gemensamma beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM