Stockholmsombud saknar förtroende för MP-språkrör

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JONAS ENG
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Stockholms stads kongressombud har tappat förtroendet för MP:s språkrör.

Som Dagens Industri var först med att avslöja har nu Åsa Romson och Gustav Fridolin MP:s största delegation emot sig.

– Det var en majoritet som uttryckte att de inte hade förtroende för språkrören, säger en källa till Aftonbladet.

Det blir allt tuffare för Miljöpartiets språkrör som i måndags meddelade att de vill få sitt förtroende prövat på kongressen i maj. I går stod det klart att distriktet i Norrbotten vill se en annan ledning än Åsa Romson och Gustav Fridolin framöver.

Och enligt Dagens Industri går nu alltså även kongressombuden i Stockholms stad emot partiledningen. Gruppen är landets största delegation till kongressen i maj, 26 ordinarie ledamöter och åtta ersättare.

Bekräftar att mötet har hållits

Enligt källor till tidningen har en "förkrossande majoritet" av ombuden från Stockholm tappat förtroendet för Romson och Fridolin. Aftonbladet har fått uppgifterna bekräftade av källor med insyn i processen i Stockholm.

– Det var en majoritet som uttryckte att de inte hade förtroende för språkrören., säger en källa med insyn.

En källa uppger för Aftonbladet att röstsiffrorna var förkrossande. Av de 26 kongressombuden i Stockholms stad var det bara fyra som hade förtroende för dem och hela 22 som var emot. Delegationen har inte nominerat några personer de vill se som efterträdare.

Aftonbladet har talat med Mariana Moreira Duarte, sammankallande i Stockholm. Hon vill inte uttala sig om vad kongressombuden har kommit fram till, men hon bekräftar att ett möte har hållits.

– Vi meddelade vår lokala valberedare vad vi kom fram till i onsdags och dagen efter fick riksvalberedningen ett samtal. Vad vi kom fram till håller vi internt, säger hon.

Även Uppsala lutar mot att inte ge stöd

Samtidigt uppger nyhetsbyrån TT att distriktet i Uppsala lutar emot att nominera biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund som nya språkrör. Men distriktet är enligt TT splittrat.

Vid midnatt på söndag drar valberedningen ett streck för möjligheten att nominera kandidater till språkrör. Däremot ska valberedningen sammanställa förslagen och meddela vilka man föreslår att leda Miljöpartiet framåt.

En källa med insyn säger till Aftonbladet att situationen är svår för båda språkrören.

– Fridolin har en chans att vända det här, men för Romson ser det värre ut, säger en källa.

Inget stöd från Grön ungdom

Ungdomsförbundet Grön ungdom uttalar inte heller stöd för de nuvarande språkrören.

- Om språkrören vill pröva sitt mandat måste partiet våga överväga alternativ. Vi har träffat valberedningen och diskuterat tänkbara namn. Isabella Lövin och Per Bolund nämndes, såväl som Alice Bah Kuhnke. Vilken lösning vi föredrar håller vi mellan oss och valberedningen, säger språkröret Hanna Lidström.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM