Statsministern: ”Manlighet är att visa kärlek och respekt”

avKenan Habul, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästa år kämpar de om vem som ska vara Sveriges statsminister framöver.

I kväll möts Stefan Löven och Ulf Kristersson – som båda har medvind iopinionen – i en duell i TV4.

De ska debattera både jobb och sexövergrepp.

– Jag har laddat med en rejäl löprunda. Det brukar funka för mig, säger Ulf Kristersson på väg in till TV4-studion.

1 av 9 | Foto: Robin Lorentz-Allard

I kväll drabbade fyra partiledare samman i dueller i TV4 i en sändning som leddes av programledarna Jenny Strömstedt och Ulf Kristoffersson. Inför duellerna riktades mest intresse mot den första duellen där statsminister Stefan Löfven (S) och den nya M-ledaren Ulf Kristersson skulle komma att mötas.

De debatterade både ”de nya jobben” och sexövergrepp, ett ämne som uppmärksammats rejält efter #metoo-kampanjen.

I debatten utryckte både Löfven och Kristersson sitt stöd för #metoo. De båda partiledarna menade att män har ett stort ansvar.

– Jag känner djupt avsky mot detta. Det är allvarliga kränkningar. När man ser detta ser man hur utbrett problemet är. Det är därför jag är feminist. Vi behöver en diskussion mellan oss män. Vad är manlighet? säger Stefan Löfven.

Han sa också:

– Manlighet är att visa kärlek och respekt.

Ulf Kristersson höll med.

– Många mammor pratar med sina döttrar om att det här inte ska accepteras, vilket är bra. Vi som är pappor måste prata med våra söner. Vi måsta säga vad som är rätt och fel. Vi som har ledaruppgifter måste vara glasklara att övergrepp inte accepteras, säger Kristersson.

Positiv trend för både Löfven och Kristersson

Kristersson har fått en mycket bra start som partiledare sedan han tog över efter Anna Kinberg Batra. Moderaterna har på bara några veckor ökat kraftigt i opinionen och utgångsläget inför nästa års val ser nu bättre ut.

På väg in till TV4-studion på måndagskvällen säger Kristersson till Aftonbladet att han laddade inför debatten med att springa en rejäl runda.

– Jag kommer att trycka på att vi har en riktig integrationsutmaning i Sverige. Vårt största problem på är att människor som inte kan svenska språket hamnar i permanent bidragsberoende, säger Kristersson.

Tidigare under dagen utvecklade M-ledaren sina tankar om hur det problemet skulle lösas.

– Vi lägger fram tre stora reformer. Det handlar om sänkt skatt för dem med lägre inkomster, en bidragsreform som ställer krav på att skaffa sig jobb eller utbildning samt ett bidragstak som gör att det alltid lönar sig att gå från bidrag till arbete, säger han.

Men även Löfven har en positiv trend. I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio har Socialdemokraterna stöd av 30,1 procent av väljarna vilket är den högsta siffran för partiet sedan våren 2015.

Jonathan Holst, pressekreterare hos Löfven, säger att statsministerns linje är tydlig:

– Alla som kan jobba ska jobba och att få ner arbetslösheten är en av regeringens viktigaste uppgifter. Lösningen är att investera, i utbildning och välfärd. Inte skära ner eller sänka löner som Moderaterna föreslår.

Busch Thor mötte Lövin

Samma mätning visar också att det är nästan helt jämnt mellan de två blocken, även om de rödgröna har ett litet övertag gentemot Alliansen.

Den andra duellen under kvällen stod mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin som debatterade vårdköer och flygskatt.

Båda partierna har det tufft i opinionen och riskerar med dagens siffror att åka ur riksdagen vid valet i september nästa år.

Efter duellerna möttes alla fyra partiledarna i debatt om en annan uppmärksammad fråga, nämligen tiggeriförbud.

Efter debatten möttes de fyra partiledarna i TV4:s matsal för ett eftersnack. Även då togs sexuella trakasserier och uppmärksammade kampanjen #metoo. Både Isabella Lövin och Ebba Busch Thor berättade att de haft egna erfarenheter av sexuella övergrepp.

– Jag har också blivit sextrakasserad. Det är få kvinnor som inte har upplevt det. Det är bra att det kommer upp, säger Isabella Lövin.

– Jag har gjort alltifrån från att vidta olika säkerhetsåtgärder till att handgripligen freda mig själv, berättar Ebba Busch Thor.

Partiledarduellerna sändes klockan 20.00 i TV4.

De övriga fyra partiledarna möts i dueller måndag den 6 november.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM