Regeringen stoppar SD-politiker från myndighetsuppdrag

Publicerad:

SAMHÄLLE

Regeringen tänker stoppa SD-ledamoten Martin Kinnunen från ett statligt uppdrag.

Bakgrunden är att riksdagsledamoten är dömd för bokföringsbrott.

– Jag kommer be Sverigedemokraterna att nominera någon annan, utan kriminell bakgrund, om de kan hitta någon, säger justitieminister Morgan Johansson.

1 av 2 | Foto: Jonas Bilberg / AFTONBLADET / 7690
Martin Kinnunen (SD)

Åtta riksdagsledamöter, en från varje parti, sitter i statliga Gentekniknämnden. Sverigedemokraternas förre representant, Anders Forsberg, begärde entledigande efter att i våras ha dömts för förskingring och lämnat riksdagen.

Sverigedemokraterna har nu nominerat hans ersättare:

”Vi vill på förekommen anledning nominera Martin Kinnunen” står det i ett mejl som SD:s gruppsekreterare skickat till justitiedepartementet.

Men partiets val av person uppskattas inte av regeringen.

”Kan inte acceptera det”

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han tänker stoppa Martin Kinnunen från att bli ledamot i nämnden. Anledningen är att Kinnunen fällts för bokföringsbrott.

– En dömd som har plockats bort, ska nu ersättas med en annan dömd. Det där kan vi inte acceptera, säger han.

Kinnunen var enda styrelseledamoten i SD:s mediebolag Samtid & Framtid. Enligt hovrättsdomen från december förra året slussades pengar från bolaget till den tidigare ekonomiskpolitiske talespersonen Erik Almqvist, som kompensation för att han fått lämna partiet efter järnrörskandalen.

Enligt rätten tog Kinnunen inte sitt ansvar som styrelseledamot för att kontrollera att bokföringen sköttes enligt lagen, trots att det inte var han som personligen slussade över pengarna.

Gjort samma sak i ett annat parti

Att en regeringen stoppar en nominerad ledamot från uppdrag i en statlig nämnd är ovanligt.

Varför skulle domen påverka honom i det här uppdraget?

– Det handlar om vilket förtroende man har för en ledamot. Det må vara så att Sverigedemokraterna anser att han ska vara kvar i riksdagen, men regeringen är inte skyldig att ge honom en massa uppdrag i statsförvaltningen, säger Morgan Johansson.

Måste man vara fläckfri för att få det här uppdraget?

– Det är regeringen som fattar besluten, men allt bygger på att det finns förtroende.

Det har inget att göra med vilket parti den här personen tillhör?

– Jag hade agerat likadant oavsett varifrån det kommer, men å andra sidan är det inget annat parti som agerat så här: att ersätta en dömd med en annan dömd.

Vill inte kommentera

Martin Kinnunen säger att det är naturligt att en ledamot som sitter i miljö- och jordbruksutskottet ersätter Forsberg, som satt i samma utskott. Han vill inte kommentera att regeringen tänker stoppa honom från uppdraget.

– Det är partiet som har nominerat mig. I övrigt har jag inga kommentarer till vad regeringen tänker göra, säger han.

Gentekniknämnden är en statlig myndighet vars uppgift är att ”genom rådgivande verksamhet främja en etiskt försvarbar och säker användning av gentekniken så att människors och djurs hälsa och miljön skyddas.”

Publicerad: