Socialdemokraterna

Löfven efter S-topparnas möte: Huvudlöst av V

Av: 

Anette Holmqvist

Gustaf Tronarp

SAMHÄLLE

En sammanbiten Stefan Löfven lämnade S-topparnas möte på partihögkvarteret.

Han är kritisk till att V tar till misstroendevapnet samtidigt som regeringen arbetar för att förbättra för Arbetsförmedlingen.

– Det är huvudlöst.

Statsministern öppnar samtidigt för att förhandla brett i frågan.

När S-topparna lämnade verkställande utskottets möte på partikansliet på Sveavägen var det många som såg sammanbitna ut.

Statsminister Stefan Löfven gav en kommentar till medias representanter som hade samlats utanför.

Ingen kontakt med Sjöstedt

Löfven är kritisk och menar att Vänsterpartiet agerar huvudlöst som kastar ut Arbetsförmedlingen i total osäkerhet, trots att regeringen håller på och tillför resurser för att förbättra situationen.

– Man krokar arm med de partier som vill sänka anslaget ännu mer. Och de som faktiskt vill lägga ned Arbetsförmedlingen. Det blir faktiskt fullständigt ologiskt, säger Löfven.

Har du haft kontakt med Jonas Sjöstedt?

– Nej.

Varför inte?

– Vi fyra partier bakom Januariavtalet håller på att resonera om hur vi bör hantera det här. Vi ser stora möjligheter att diskutera både LOV, lagen om valfrihet, och tidsplanen naturligtvis. Finns det möjligheter till bredare uppgörelser så… Det här är förslag som skulle legat på riksdagens bord om ett år.

Kan regeringen sitta kvar om misstroendeförklaringen blir ett faktum?

– Jag tänker inte spekulera om det. Nu har vi fått ett bud ifrån moderater och kristdemokrater och då är det det vi ska arbeta med. Alla fyra partier i januariavtalet är väldigt tydliga med att vi är villiga att diskutera hur det här ska fortsätta.

Stefan Löfven vill dock inte kännas vid att det skulle handla om en omförhandling av Januariavtalet.

”Orimligt agerande”

Inför VU-mötet var många av S-topparna besvikna på Vänsterpartiet.

– Jag tycker att det är ett orimligt agerande av Vänsterpartiet att väcka misstroende i det här läget, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Mikael Damberg, inrikesminister, konstaterade i sin tur att det är ”märkligt” av V att agera tillsammans med partier som har monterat ner Arbetsförmedlingen. Han syftade på de borgerliga partierna som drog ned anslagen till myndigheten i sin budget.

– Det är ovärdigt arbetet i riksdagen. Men det finns öppningar, jag tror det här kommer att landa väl.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman beskrev situationen som ”allvarlig”.

– Det mest allvarliga är att V använder en misstroendeförklaring för att driva politik i en fråga som de istället borde försöka få genom i riksdagen, säger han.

– V krokar arm med de partier som gjort att vi befinner oss i den här situationen. Det är M/KD-budgeten som lett till de här kraftiga nedskärningarna i Arbetsförmedlingen.

Rådet: Samtala med fler

Chefen för S-tankesmedjan Tiden, Daniel Färm, menar att det är dags för S att sätta sig ner med flera partier och diskutera Januariavtalet på allvar.

– Så man får en långsiktig lösning och en så effektiv arbetsförmedling som möjligt.

I stort är Daniel Färm positiv till Januariavtalet, som han menar pekar i en progressiv riktning. Men han anser att det också har en del brister, bland annat gällande förändringen av Arbetsförmedlingen.

– Jag tror att man kommer att landa i att samtala kring hur man kan göra förändringar av reformen så den blir mer genomförbar både i verkligheten och politiskt.

Det här handlar det om:

Vänsterpartiet meddelade på torsdagen att man väcker misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) med anledning av förändringen av Arbetsförmedlingen, som sker enligt avtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

V kräver förhandlingar där privatiseringen dras tillbaka. Jonas Sjöstedt och hans partikamrater får stöd i frågan av övriga oppositionen med M, KD och SD.

Om man inte hittar någon lösning kan Nordmark fällas på tisdag i nästa vecka. Gör regeringen kabinettsfråga av misstroendet kan det bli nyval (extra val).

PODD Så djup är krisen i Socialdemokraterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med statsvetaren Jenny Madestam om problemen för Socialdemokraterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Socialdemokraterna

LÄS VIDARE

V fortsätter försöken att fälla Eva Nordmark

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Eva Nordmark

Lena Rådström Baastad

Vänsterpartiet