Efter kritiserade filmen: Busch Thor stöttar Staffanstorp

STAFFANSTORP. Reklamfilmen från Staffanstorp överöstes av kritik.

Nu får den lokala M-toppen Christian Sonesson stöd från ett oväntat håll: KD-ledaren Ebba Busch Thor.

– Vi skulle behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp, säger hon.

Skånska Staffanstorp är en kommun som trots sin ringa storlek fått mycket uppmärksamhet de senaste åren.

Med lokala M-toppen Christian Sonesson i spetsen har man ofta gått sin egen väg, via flera kontroversiella utspel, och varit en nagel i ögat på Ulf Kristersson. Bland annat efter att man valde att styra ihop med Sverigedemokraterna.

Nu är kommunen i ropet igen efter att man lanserat en reklamfilm som fick stor spridning.

I filmen lämnar en barnfamilj ett otryggt område, där scenen är inspelad i Malmö, och välkomnas till trygga Staffanstorp.

”Det säger något”

Filmen retade inte bara upp Malmö stad utan även flera debattörer och även företaget Clas Ohlsson. Kritikerna pekade bland annat på bristen på mångfald bland skådespelarna.

Men kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson har också fått ryggdunkningar. Under tisdagen fick han stöd från oväntat håll, då KD-ledaren Ebba Busch Thor besökte Staffanstorp.

Hon kallar reaktionerna på filmen för absurda.

– Här har vi en kommun som vill attrahera invånare genom att vara tydliga med att det ska vara en plats där människor trivs och behandlar varandra med respekt. Att man hjälper varandra, även nyinflyttade. Och så blir det ramaskri. Det säger något, säger hon.

Busch Thor ska under vintern göra en kommunturné på temat ”samhällsgemenskap”, som hon menar är något som gör KD unikt. Hon säger att Staffanstorp är ett gott exempel på en kommun som arbetar med det.

– Vi skulle snarare behöva ha fler kommuner som valde att vara så tydliga som Staffanstorp har varit kring hur man förväntar sig att man ska bete sig mot varandra som medmänniskor.

KD-ledaren ser kritiken som ett crescendo på en långvarig debatt om normer. Hon menar att avskaffandet av normer de senaste 15–20 åren ligger bakom många av de problem som finns i Sverige i dag, bland annat kriminalitet och bidragsfusk.

– Många har pratat om att alla kan bete sig hur de vill och att det inte finns rätt och fel.

Vill inte klandra Staffanstorp

Hon menar att det inte finns något som helst belägg för den kritik som riktats mot Staffanstorps reklamfilm och hon ser inte heller något problem med att den målar upp en mörk bild av andra platser.

Men är det samhällsgemenskap, att peka på andra?

– Jag har väldigt svårt att klandra Staffanstorp för att de försöker vara ett samhälle där det ska vara möjligt att låta barnen promenera hem efter skolans slut. Jag har inga problem med att man gör den kontrasten, sedan finns det enskildheter som jag inte hade gjort om jag gjort filmen.

– Det är tragiskt att vi hamnar i en sidodebatt i stället för kärnan.

M/SD-styret verkar fungera väldigt bra

Att kommunen styrs av M/SD ser Busch Thor heller inte som något problem, även om hon föredrar ”borgerliga” styren.

– Sverige behöver ha fler lösningsorienterade politiker som förbättrar situationen för medborgarna. Under min turné kommer jag besöka kommuner med olika styren. Men det är intressant att höra hur det fungerar här och det verkar fungera väldigt bra.

Christian Sonesson var själv mycket nöjd med tisdagens besök av KD-ledaren.

– Hon är en sympatisk, handfast och konkret person. Vi ligger nog ganska nära varandra politiskt.

Han uppskattar också Busch Thors resonemang kring samhällsgemenskap.

– Jag menar att Sverige vilar på en gemensam kultur som är grunden för hur vi uppför oss och vad vi tycker är rätt och fel. Lagar är sprungna utifrån det. Vi behöver nog hitta tillbaka till det.

Ansträngd relation med M-ledningen

Sonesson var beredd på att filmen skulle möta ett visst motstånd.

– Det är inte så normalt i Sverige att man kontrasterar mot annat. Sedan tycker jag att proportionerna blev större än jag tänkt mig och debatten väldigt konstig.

– Från visst håll kollade man hudfärg, det var väldigt lite kritik mot huvudbudskapet, att vi jobbar med trygghet, näringsliv, bra äldreboenden och skolor där vi har bra resultat.

Kan det bidra till polarisering när ni kontrasterar mot Malmö?

– Vi nämner inte Malmö vid namn. Man måste kunna lyfta problem man ser i samhället, annars kan man inte lösa dem.

I Staffanstorp fick M nästan 43 procent av rösterna. Men relationen med partiledningen har varit ansträngd.

Varför har inte Ulf Kristersson varit på besök?

– Det får du fråga ledningen, de är välkomna. Det finns många moderata föreningar som kommer hit och undrar vad vi gjorde och hur vi jobbade långsiktigt. De har en stående inbjudan.

Publisert:

LÄS VIDARE