Coronapandemin

Falkenberg ger 3 000 anställda en påskpresent

Vill visa uppskattning och rädda lokala näringslivet

Av: 

Anette Holmqvist

Falkenbergs kommun vill stötta de lokala företagen.
Falkenbergs kommun vill stötta de lokala företagen.

SAMHÄLLE

Sommarstaden Falkenberg har drabbats hårt av coronaviruset.

Nu försöker kommunen få hjulen att snurra – genom att ge 3 000 anställda ett presentkort att använda hos lokala företag.

– Framför allt handlar det om att visa uppskattning till personalen i välfärden. De sliter hårt just nu, säger Per Svensson, kommunalråd (S).

Genom att sätta guldkant på vardagen för de anställda hoppas Falkenbergs kommun också på utdelning för det lokala näringslivet.

Man har specialtillverkat ett presentkort som ska gå till alla som jobbar i kommunen, till exempel inom hemtjänst, barnomsorg och skola. Verksamheter som är under stor press till följd av coronautbrottet.

Totalt handlar det om 3 000 personer som får 300 kronor vardera.

– Framförallt vill vi visa uppskattning till våra anställda i välfärden, nu när det är en extra ansträngning. Det andra syftet är att vi vill att våra företag ska få lite extra intäkter nu när det är tuffa tider, säger Per Svensson.

Många restauranger

Falkenberg är en utpräglad sommarstad med många små företag, hotell och restauranger. Det är enligt Arbetsförmedlingen de branscher som drabbats allra hårdast av krisen, som nu sätter spår i form av stora varsel över hela landet.

Även kommunens stora dragplåster Gekås i Ullared, som brukar locka tusentals besökare varje dag, har på allvar känt av krisen.

Vd:n Boris Lennerhov har tidigare berättat för Aftonbladet om hur virusets spridning slår mot företaget.

– När fallen av corona började komma från Italien till Sverige hände något. Den veckan tappade vi tio procent av försäljningen och sedan har det bara accelererat, sa han.

Men nu hoppas alltså Falkenbergs politiker att företagen på orten ska få en liten skjuts framåt.

Påskhandling

Genom att sätta en kort giltighetstid för presentkortet hoppas man att de anställda ska handla lite extra under den tuffa period som näringslivet nu går genom.

– Presentkortet är giltigt fram till 15 maj så det är nu under april, inför påsken, det ska användas, säger Svensson.

– Vi hoppas få igång efterfrågan hos de lokala företagen, det är ett akut läge. Vi har väldigt mycket besöksnäring i Falkenberg, med många hotell och restauranger, men också butiker och den typen av verksamhet som behöver få kunder igen. Men framför allt handlar det om att visa uppskattning till våra anställda som sliter extra hårt just nu.

Drar in förskola

Samtidigt som Falkenbergs kommun delar ut presenten till sina anställda går man ut med att barn till arbetslösa stoppas från förskolan under coronaepidemin, uppger Ekot på tisdagen. Även Luleå, Boden och Ånge gör samma sak.

Enligt Sveriges Radio handlar det om att politikerna vill minska trycket på personalen. Åtgärden är inte förenlig med skollagen.


PODD Varningen – nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Falkenberg

Ullared

Coronaviruset

Besöksnäring