Jan Ericson

Ulf Kristersson krävs på svar efter M-toppens klimatutspel

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Moderaterna kritiseras för att föra ut ett klimatförnekande budskap.

Nu kräver representanter från S och MP att partiledaren agerar.

– Det är ett taffligt försök av Ulf Kristersson att försöka släta över det faktum att det finns enskilda M-företrädare som ger uttryck för klimatskepticism, säger Hanna Westerén (S).

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson markerade i går mot partivännen Jan Ericson och hans linje i klimatfrågan.

Enligt Kristersson uttrycker Ericson sig på ett sätt som inte svarar mot Moderaternas uppfattning. Jan Ericson anser dock att han aldrig varit så överens med sitt parti, som han är i klimatfrågan i dag.

Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Hanna Westerén är mycket kritisk till hur Kristersson hanterar frågan.

– Aspirerar man på att vara ett regeringsbärande parti måste Kristersson visa att det finns en bred, intern politisk samling kring klimathotet. Ännu en gång manifesteras istället klimatskepticismen inom Moderaterna, säger hon.

Ulf Kristersson på Folk och försvar.
Ulf Kristersson på Folk och försvar.
Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Hanna Westerén.

Tror inte att jorden är rund

Om Jan Ericson och Ulf Kristersson menar allvar med att ta klimatfrågan på allvar bör de båda uttala stöd för den samlade klimatforskningen, anser Hanna Westerén.

Även Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Janine Alm Ericson, reagerar. Hon anser att det är oklart vad Moderaternas hållning i klimatfrågan är.

– Jan Ericson säger att partiet är väldigt överens. Han gör ju uttalanden som tydligt visar att han är en klimatskeptiker, säger Alm Ericson.

Som exempel på sådana uttalande nämner hon att Ericson vidhåller att det inte finns forskningsstöd för en klimatkris.

– Det är helt tvärtemot verkligheten. Det är ungefär samma som att säga att man inte tror på de som hävdar att jorden är rund. 

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Janine Alm Ericson.

Förnekar väletablerad forskning

Får Ericson inte ha vilken uppfattning han vill om klimatet?

– Jo, men det blir oerhört olyckligt när Moderaterna har ledande företrädare som förnekar väletablerad forskning, i ett sådant viktigt område som klimatfrågan är. Det handlar om allas vår överlevnad.

Vad är ditt budskap till Ulf Kristersson?

– Att Moderaterna måste klargöra vad som är den moderata klimatpolitiken. Är de överens som Jan Ericson hävdar eller finns det en annan inställning i partiet, det framstår just nu som tveksamt. 

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson men Moderaternas presschef Andreas Hamrin säger att han inte vill ställa upp på en intervju.

– Det finns om gott om information om vår miljö- och klimatpolitik som de kan ta del av om de undrar någonting. Till exempel i debattartiklar och olika förslag som vi har lagt fram, säger Hamrin.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Ericson

Janine Alm Ericson

Ulf Kristersson

Moderaterna