Sjöstedt: Vi kommer starta förberedelser för nyval

Om inte flera av förslagen i Januariavtalet skrotas kommer Vänsterpartiet att försöka störta Stefan Löfven.

Redan nu har Jonas Sjöstedts parti bestämt sig för att under 2020 inleda förberedelser för nyval.

– Vi kommer inte vika oss en tum. Vill regeringen ha ett nyval om marknadshyror och anställningstrygghet, då får dom det, säger V-ledaren.

2019 avslutades med en hård politisk strid. Efter ett initiativ från Vänsterpartiet, som fick stöd av M, KD och SD, tvingades regeringen och samarbetspartierna backa på flera punkter kring reformeringen av Arbetsförmedlingen.

I en intervju med Aftonbladet berättar Jonas Sjöstedt att V under 2020 räknar med att tvinga regeringen till reträtt vid flera tillfällen.

– Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Vi har kunnat se att en del nedläggningar av kontor har omprövats och att man skjuter till mer pengar.

– Den andra lärdomen är att vi har verktygen för att stoppa delar av Januariavtalet. Det kommer vi att försöka göra.

Redan när V släppte fram Stefan Löfven som statsminister förra året pekade man ut flera röda linjer. Om två förslag i Januariavtalet, de om marknadshyror och förändringar av arbetsrätten, blev verklighet skulle V försöka fälla regeringen.

”Vi kan samla en majoritet”

Utredningen om arbetsrätten ska vara klar innan sommaren och den om fri hyressättning vid nybyggda bostäder väntas tillsättas inom kort.

Båda frågorna kan komma att avgöras i riksdagen under hösten.

– För oss är båda sakerna helt otänkbara och vi visade att vi kan samla en majoritet mot regeringen när det gällde Arbetsförmedlingen. Vi är övertygade om att vi kan göra samma sak här, säger Sjöstedt.

– Lärdomen för regeringen borde vara att de måste respektera riksdagen, har man en majoritet emot sig kan man inte gå vidare.

När det gällde arbetsförmedlingen väckte V misstroende i riksdagen mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Men när det gäller både marknadshyror och arbetsrätten skulle man rikta det direkt mot statsministern.

Sjöstedt räknar kallt med att M, KD och SD skulle stödja ett sådant initiativ, även om flera av partierna i grunden tycker att reformerna är bra.

Om statsministern avsätts faller regeringen. Det skulle kunna leda till att Löfven känner sig tvingad att utlysa extra val.

– Det är klart att M inte kan säga nej till att utmana Löfven, det kan inte KD göra heller. Det gör att vi räknar med att det här kommer att fungera.

– Vi hoppas att det aldrig kommer behöva gå så långt, men vi kommer att löpa linan ut om det krävs.

Ska förbereda sig för nyval

V har redan planerat att inleda förberedelser för nyval under 2020.

– Vi kommer att dra igång förberedelser redan nu under året. Men vi tror att regeringen kommer att vika sig.

På vilket sätt kommer ni förbereda er för nyval?

– Vi kommer utveckla argumentationen, vara ute och prata mycket om de här sakerna för att förbereda det rent politiskt. Men sedan handlar det om konkreta saker, att vi har beredskap i partiet.

Ni behöver stöd av SD för att genomföra allt det du pratar om, är det problematiskt?

– Vi har tydliga principer. Vi förhandlar aldrig med SD, vi anpassar aldrig våra förslag och försäkrar oss aldrig om deras röster. De får rösta som de vill, men vi kan heller inte sluta lägga fram vår politik därför att de sitter i riksdagen.

Ni har partikongress i maj. Kommer du att kandidera för omval för att leda partiet framåt?

– Jag har inga andra planer än att hoppas få fortsätta som ordförande för V. Men det är medlemmarna som bestämmer, det ska man vara ödmjuk inför.

Publisert:

LÄS VIDARE