Karlshamn

Bildt attackerar Miljöpartiet – för oljeenergi till södra Sverige

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Oljekraftverket i Karlshamn drogs i gång i går – efter brist på vindkraft.

Det orsakar nu ett politiskt storbråk där Carl Bildt (M) attackerar Miljöpartiet:

– Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft? skriver han på Twitter.

Sverige har som mål att all elproduktion ska vara 100 procent förnybar 2040. Sedan länge finns en ambition att minska beroendet av såväl kärnkraft som olja och omställning till hållbar energi som vind, vatten och sol uppmuntras.

Oljekraftverket i Karlshamn används i dag enbart för reservkraft, framför allt vid elbrist mellan november och mars.

Karlshamnsverket.
Karlshamnsverket.

Olja på sommaren

Men i går drogs det i gång igen, vilket inte hör till vanligheterna sommartid eftersom elförbrukningen då normalt sjunker i Sverige.

– Inte ens under vinterperioden har vi haft speciellt många drifttimmar, vi ligger mest i beredskap. Att vi kör anläggningen sommartid är verkligen ovanligt, säger Torbjörn Larsson, presschef på elproducenten Uniper, och påpekar att Karlshamn ännu så länge enbart körts under gårdagen.

Förklaringarna till den akuta elbristen i går, vilken drev upp elpriserna på den nordiska elbörsen, är enligt presschefen flera. Dels att man fick ut lite energi av vindkraftverken eftersom det inte blåste, men också att flera kärnkraftverk står stilla till följd av planerat underhåll, vilket sker sommartid.

Den främsta förklaringen är dock att det finns stora brister i att kunna föra över el från norra till södra Sverige.

– Vi har väldigt mycket elproduktion i norra Sverige, tack vare älvarna och vattenkraftverken och det byggs också väldigt mycket vindkraft. Men förbrukningen är mycket större i södra Sverige och då måste vi kunna transportera ner elen, men kapaciteten räcker inte till för det i dag, säger Larsson.

Han menar att det finns en obalans i det svenska elsystemet som har varit påtaglig sedan kärnkraftverket i Barsebäck stängdes.

Carl Bildt.

Bildt lägger skuld på MP

Moderaten Carl Bildt, tidigare bland annat statsminister och utrikesminister, är kritisk till att man måste bruka oljekraft för att klara elförsörjningen – mitt i sommaren.

Han lägger skulden på sina politiska meningsmotståndare.

”Det är något fel när man tvingas dra i gång det gamla oljekraftverket i Karlshamn för att klara elförsörjningen mitt i sommaren. Var det så MP ville ha det när man stängde ner kärnkraft?”, skriver han på Twitter.

Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, tycker att det är ”förjävligt” med oljeenergi.

– Vi ska inte ha fossilt bränsle i vår elproduktion, säger han.

MP: Kastar sten i glashus

Enligt Tovatt finns det dock andra förklaringar än dem som redan nämnts bakom att Karlshamnsverket dragits igång.

Framför allt att oljan är väldigt billig i världen just nu, vilket gör det mer lönsamt att sälja energi som utvinns därigenom. Dessutom att flera kärnkraftverk dragits med problem som tvingat fram även oplanerade underhåll.

Bildts kritik bemöter Tovatt med att han borde vara försiktig med sina ord.

– Han ska akta sig för att kasta sten i glashus. Hans parti har alltid drivit på för att oljan ska vara billig, och det är just därför vi sitter i den här situationen nu. Själv har han dessutom suttit i styrelsen för ett oljebolag.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Klimathotet: Det händer när permafrosten tinar

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlshamn

Carl Bildt

Miljöpartiet

Fossila bränslen

Energi & råvaror