IS-terrorister kan leda till fler fängelseplatser

Stefan Löfven om vikten av att återvändare kan dömas och fängslas

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

HAAG. Svenska IS-terrorister som begått brott ska gripas och dömas – det är beskedet från regeringen.

Samtidigt är bristen på platser i häkten och fängelser akut i Sverige.

– Då får vi se till att utöka, säger Stefan Löfven.

Under ett par dagar har statsminister Stefan Löfven (S) besökt Haag i Nederländerna. Resan inleddes med ett möte med premiärminister Mark Rutte på dennes residens och följdes nästa dag upp med ett besök på EU:s myndighet för gränsöverskridande brottslighet, Europol.

– En av våra viktigaste uppgifter är att se till att samhället är så tryggt som det någonsin går, säger Löfven.

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
”En av våra viktigaste uppgifter är att se till att samhället är så tryggt som det någonsin går”, säger Löfven.

Mer till EU-polis, mindre till jordbruk

Han menar att det är därför regeringen gett polisen i Sverige mer resurser och samtidigt utökade befogenheter som dataavläsning och datalagring.

När det kommer till internationell brottslighet som inte stoppas av landsgränser menar han att det är av största vikt att EU fortsätter att samarbeta, som genom Europol.

– Det informationsutbytet, den underrättelse som svensk polis kan få från andra länder när de arbetar och vice versa, är oerhört värdefullt. Det här är ett av de viktigaste områden vi jobbar med och det är också därför vi vill fördela om i EU-budgeten, med mer resurser till det som ökar folks säkerhet samtidigt som vi nog kan lägga mindre på jordbrukspolitik.

En av de hetaste säkerhetsfrågorna handlar om vad som ska ske med dem som lämnat Sverige och övriga Europa för att strida för IS i Syrien och Irak, när de nu återvänder hem.

”Skärpt straffen successivt”

I Nederländerna har terrorlagstiftningen skärpts de senaste åren. Där är kriminellt att vara med i en terrororganisation, vilket liknar den lagstiftning som är på gång i Sverige.

–  Vi har under förra mandatperioden skärpt straffen successivt så att det är olagligt att resa och finansiera den här typen av aktiviteter. Nu, med den nya lagstiftningen som ska på plats, blir det också kriminellt att vara medlem eller ha samröre med terrororganisationer.

Löfven framhåller samtidigt att den som tar sig hem till Sverige kan räkna med att bli föremål för säkerhetspolisens insatser även nu.

– Det är inte så att IS-terrorister som kommer tillbaka till Sverige i dag inte kan gripas för brott.

– I den stund du kommer innanför Sveriges gräns och har begått brott så ska du in i det juridiska systemet för att kunna åtalas och dömas och du ska ha det straff du gjort dig förtjänt av.

Platsbrist

Men samtidigt som Stefan Löfven betonar vikten av att återvändarna döms står det klart att bristen på platser i svenska häkten och fängelser är skriande.

– Vi får naturligtvis anpassa det här efter den situation som är, och det är sant, då får vi se till att utöka så att vi har platser. Det är oerhört viktigt att visa de som har deltagit i den här typen av aktiviteter att de inte bara går fria när väl förhoppningsvis Syrienkriget en dag är slut.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM