Sara Skyttedal

Skyttedal tar sikte på plats i KD-toppen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Hon ledde Kristdemokraternas marsch ut ur Decemberöverenskommelsen.

Nu tar Sara Skyttedal sikte på en plats i partitoppen.

– KD-ledningen behöver gå in i ett läge av krismedvetenhet inför valet och där tror jag att vi behöver modiga företrädare som vågar föra fram en vass politik, säger hon.

Som ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU, ledde Sara Skyttedal, 30, den interna opinionen i partiet som ville skrota Decemberöverenskommelsen.

På partiets riksting i december 2015 röstade ombuden för Skyttedals linje. Det ledde snabbt till att hela överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen skrotades.

Året efter lämnade Skyttedal posten som KDU-ordförande och blev i stället kommunalråd i Linköping. Men nu tar hon sikte mot högre poster i partiet. Inför KD:s riksting i oktober har hon nominerats till en post i partistyrelsen men även till partipresidiet, det vill säga posterna som första och andra vice ordförande.

Och Skyttedal ger nu beskedet att hon står till förfogande. Hon säger till Aftonbladet att KD, som länge dragits med usla opinionssiffror och riskerar att åka ur riksdagen nästa år, behöver förändringar i de högsta leden. I dag innehas presidieposterna av Jakob Forssmed och Emma Henriksson.

– Jag tror att mitt parti verkligen behöver gå in i ett läge av krismedvetenhet inför valet. Vi behöver modiga företrädare som vågar föra fram en vass kristdemokratisk politik. Sedan är det upp till distrikten, partiavdelningarna och i slutändan rikstingsombuden att säga vilka företrädare de har förtroende för.

Siktar på plats i KD-toppen

Skyttedal poängterar dock att hon inte kandiderar som partiledare.

– Nej, det gör jag absolut inte. Jag har fullt förtroende för Ebba Busch Thor.

Men hon är samtidigt tydlig med att partiets ledning nu måste sätta fart och slipa fram skarpa politiska förslag inför valet.

– Det behövs förslag som visar varför KD över huvud taget har ett existensberättigande. Min bild just nu är att vårt parti lägger fram förslag som mer ger sken av interna och externa kompromisser, när vi behöver visa att vi har ett unikt bidrag till svensk politik, säger Skyttedal.

”Vore korkat”

Hon hoppas också att hennes parti ska gå i främsta ledet när det gäller arbetet med att ta fram djärva reformer kring integrationen och arbetsmarknaden.

– Jag tror väljarkåren ser den brist på reformer och handlingskraft som finns i hela det politiska etablissemanget. Det är något jag vill bryta upp och jag hoppas att mitt parti vågar ta ledartröjan när det gäller de större samhällsutmaningarna.

Är du orolig att KD ska ramla ur riksdagen nästa år?

– Om man har gått ner varje val de senaste tjugo åren och under en ganska lång tid legat under fyraprocentsspärren i mätningar tror jag det vore korkat att inte på allvar fundera på om man verkligen har väljarnas förtroende. Man måste ta den krisinsikten och konstatera att vi i dag inte har gett ett besked som visar för väljarna att vi behövs. Då måste man lägga om, bli skarpare, och inte lägga förslag som uppfattas som perifera för stora delar av väljarkåren.

Skyttedal säger att hon även står till förfogande för de distrikt som vill sätta henne på listan till riksdagen och som tror att hon kan locka röster.

– Men mitt fokus inför nästa val är framför allt att få förtroendet att vara ett toppnamn som kommunalrådskandidat i Linköping, säger hon.

Adaktusson: ”Jag passar på frågan”

En annan KD-profil, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, har tidigare meddelat att han kandiderar till riksdagen. Till Aftonbladet säger han att han även kandiderar för omval till KD:s partistyrelse.

Men han vill inte ge besked om även han vill ta plats i presidiet.

– Det pågår nomineringsarbete i partiet nu. Jag vill ha repsekt för den processen. Det är i grunden partiavdelningar, distrikt och medlemmar som ska nominera och till slut avgör vem som ska sitta var. Jag kommer att besvara den frågan om får den från valberedningen. Jag passar på frågan nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Tunga KD-distrikt kräver mjukare flyktingpolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Sara Skyttedal

Jakob Forssmed

Emma Henriksson

Kristdemokraterna