Publicerad:
Uppdaterad:

Amorteringskrav skrämmer inte svenskarna

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Svenskarna skräms inte av att måsta amortera mer.
Nästan två av tre anser nämligen att ett skärpt amorteringskrav är ett bra förslag, enligt en opinionsundersökning av Inizio.
– Jag är lite förvånad. Vi har ett läge där vi ser tecken på en avmattning på bostadsmarknaden, säger Frida Bratt, privatekonomiredaktör på Svd i Ekonomistudion.

Enligt Finansinspektionens förslag ska alla som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt efter mars nästa år amortera 1 procentenhet mer av bolånet än vad de gör i dag.

Nu visar det sig att en klar majoritet av svenskarna anser att förslaget är bra, enligt en ny opinionsundersökning av Inizio på uppdrag av Svenska Dagbladet

Pensionärer stödjer mest

35 procent anser att det är ett mycket bra förslag och 28 procent anser att förslaget är ganska bra.

– Jag är lite förvånad. Vi har ett läge där vi ser tecken på en avmattning på bostadsmarknaden. Det har redan börjat skaka lite grann, säger Frida Bratt, privatekonomiredaktör på Svd i Ekonomistudion.

23 procent anser att förslaget är mycket eller ganska dåligt.

Bratt menar att det nya amorteringsförslaget kan få större följder än folk riktigt kan ana.

– Ett skärpt amorteringskrav skulle slutligen kunna vara det som sticker hål på bubblan. Dessutom har vi rean ett amorteringskrav och det har vi ju inte sett de fulla effekterna av eftersom vi inte haft det ännu i ett högränteläge, säger hon.

Opinionsinstitutet Inizio gjorde undersökningen och intervjuade 1 150 personer i slutet av oktober. Mest stöd har skärpt amorteringskrav i åldersgruppen 65 plus medan under 30-åringarna är något mer tveksamma.

Skrämmer inte bort köpare

Skärpta krav skulle dock dämpa köpsuget på bostadsmarknaden. Nästan hälften av dem som funderar på nytt hus eller lägenhet säger att de skulle bli mindre intresserade av att köpa om de blev tvungna att amortera mer. Tre av tio som söker ny lägenhet säger att de skulle bli mycket mindre intresserade, enligt enkäten.

– Amortering är jättebra det tror jag att de flesta svenskar är överens om. Det är absolut det bästa skyddet mot en skakig marknad och ett prisfall, säger Frida Bratt.

De flesta bolånetagare tror inte att deras konsumtion skulle påverkas av höjda krav. Bara 16 procent säger att konsumtionen skulle påverkas mycket eller ganska mycket. Samma gäller för sparandet: bara 18 procent säger att deras sparmöjligheter skulle påverkas mycket eller ganska mycket medan hälften säger att sparandet inte skulle påverkas alls.

– Det stämmer säkert i dag men det som händer när räntorna stiger är att amorteringskravet får en mycket större effekt. Det är först då vi kan se att amorteringskravet kan bli en tvångströja eller ett skruvstäd för svenskarnas boendekalkyler, säger Frida Bratt.

Den 13 november lämnar Finansinspektionen över sitt slutliga förslag till regeringen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: