Statsministern om krismötet för att stoppa gängkriminaliteten

”Kriminella ska vara otrygga på natten, inte offren”

avIsabelle Nordström

SAMHÄLLE

Förra veckan mördades fem personer under loppet av 36 timmar i Stockholm.

Efter det extrainkallade mötet med säkerhetspolitiska rådet höll Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman i dag en pressträff.

– Ingen ska vara rädd för skjutningar i ens bostadsområde eller organiserad brottslighet, säger Stefan Löfven.

Foto: ROBIN LORENTZ ALLARD
Stefan Löfven och Anders Ygeman vid dagens pressträff om gängvåldet.

I förra veckan svepte en mordvåg över Stockholm, med fem dåd på bara två dygn. Det kan läggas till en lång rad skjutningar tidigare i år, många av dem i Malmö.

Det ledde till att statsminister Stefan Löfven extrainkallade sitt säkerhetspolitiska råd. Sedan klockan 8 på torsdagsmorgonen har statsministern suttit i krismöte med inrikesminister Anders Ygeman (S), utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP), samt deras statssekreterare för att diskutera den grova brottsligheten.

”Ingen ska vara rädd”

Vid 9-tiden höll statsministern och inrikesminister Anders Ygeman pressträff i Rosenbad.

– Det behövs gemensamma strategier mot den organiserade brottsligheten. Ingen ska vara rädd för att skjutningar i ens bostadsområde eller organiserad brottslighet, säger Stefan Löfven.

– Kriminella ska vara otrygga på natten, inte offren.

Även chefer från olika myndigheter hade kallats till mötet eftersom statsministern ville få mer information om deras strategier mot den organiserade brottsligheten ser ut.

”Måste stoppa rekryteringen”

Nu menar statsministern att det är solklart att man måste fokusera på att få myndigheter att samarbeta för att sätta dit kriminella i organiserad brottslighet.

Enligt regeringen ska man lista potentiella kriminella personer. Och sedan ska myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan och Kronofogden arbeta tillsammans för att man ska kunna begränsa de här personernas möjligheter att bedriva kriminell verksamhet. Detta har tidigare gjorts på prov i Vivalla, i Örebro.

– Det ska vara jobbigt att vara kriminell i de här områdena, säger Anders Ygeman.

– Vi måste stoppa rekryteringen. Idag rekryteras unga människor, de kanske känner hopplöshet, föräldrarna kanske gått arbetslösa, ungdomarna kanske inte klarar skolan och så får unga en identitet i brottslighet. Lika hårda vi är mot brott, lika hårda ska vi vara mot brottens orsaker, säger Löfven.

Polisen kommer att förstärka sina resurser i vissa områden. Det är ännu inte klart om regeringen kommer att skjuta till mer resurser.

– Vi tittar på det inför vårpropositionen, säger statsministern.

Liberalerna: Saknar handlingskraft

Roger Haddad, Liberalernas rättspolitiska talesperson, tycker att mötet är ett bevis på att regeringen inte förstått all allvaret i situationen.

– Jag tycker att det här var ett bevis på att regeringen saknar handlingskraft. Speciellt uttalandet att ”myndighetens analys ska analyseras” säger statsministern. I stället för att presentera fler resurser till polisen, höjda polislöner för att locka tillbaka dem som slutat och inte minst konkreta lagstiftningsförslag när det gäller blåljusattacker och unga lagöverträdare, det saknade jag, säger han.

– Jag vet inte riktigt vad det här rådet har för roll eller uppgift mer än att informera varandra.

Haddad tycker att fokus borde vara att få bort vapen från gatorna och fler poliser i yttre tjänst.

– Förra året slutade 500 poliser och man borde satsa på att få tillbaka dem i tjänst. Vårt förslag är att man ska höja polislönerna med 4000 kronor i månaden, säger Haddad.

Åklagare ska hjälpa polisen mer

Under torsdagsmorgonen meddelade Åklagarmyndigheten att ett tiotal åklagare kommer att anställas som polisiära förundersökningsledare för att stärka upp polisens arbete.

Detta efter att Åklagarmyndigheten fått ett uppdrag från regeringen i februari. Dessutom kommer åklagare i samtliga polisregioner att på olika sätt stötta i de brottsutredningar som leds av poliser, skriver man i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM