Annie Lööf: ”En väckarklocka”

Annie Lööf skyller skandalen kring partiets nämndemän i Solna på de lokala företrädarna.

Nu utlovar hon hårdare kontroller av vilka som kan företräda partiet i framtiden.

– Det här är en väckarklocka, säger hon.

Två centerpartistiska nämndemän, Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, uteslöts ur partiet i måndags. Orsaken var en mycket uppmärksammad dom där de slagit fast att en kvinnas berättelse om misshandel inte var trovärdig, bland annat för att hennes familj var mindre ”fin” än mannens.

Under många år har det varit känt att Aldebe haft åsikter som inte rimmar med C:s ideologi. Trots det har hon stått på både riksdags- och kommunlistor.

Aftonbladet har i flera dagar sökt Centerpartiets partiledare Annie Lööf för en intervju i frågan, men partiet har i stället skickat fram partisekreteraren Michael Arthursson som sagt att partiet har all anledning att vara självkritiska och lovat bättring.

”En väckarklocka”

I dag ställde Lööf slutligen upp på en intervju.

C-ledaren Annie Lööf.
C-ledaren Annie Lööf.

Hur har Aldebe kunnat verka inom Centerpartiet trots att hennes åsikter varit kända sedan tidigare?

– Det är en fråga man får ställa till den lokala nivån. Det är de lokala centerpartisterna och styrelsen där som har ansvar för nomineringsarbetet och också utser sina lokala representanter. Vi har under en väldigt lång tid haft utbildningar inför valberedningar och för lokala ledamöter, kandidatförsäkringar om att man ska stå upp för C:s grundläggande värderingar. Här måste man vara självkritisk, här borde man agerat på mycket tidigare.

Vad är din analys av vad som gått snett?

– Vi kommer gå till botten med det här och ha kontakt med de lokala förtroendevalda över hur man agerat, vilka samtal man haft. Men det vi hittills har fått reda på är att man när det här uppdagades för ett antal år sedan hade diskussioner och samtal med de aktuella personerna. Det slutade med att mannen lämnade C, men att kvinnan valde att stanna kvar och försäkrade att hon stod upp för våra grundläggande värderingar. Men det är uppenbart i efterhand att man borde agerat mycket tuffare.

Borde ni i partiledningen har agerat tidigare?

– Enligt våra stadgar är uteslutning det tuffaste vi har att ta till. Det ska ske efter att den lokala eller regionala nivån tagit initiativ och krävt det, vilket man gjorde i måndags förmiddag. På eftermiddagen blev de uteslutna.

”Vi kände till”

Men ni kände ni inte till hennes åsikter sedan tidigare?

– Jo, vi kände till detta, det var även innan jag blev partiledare. Man har haft samtal på lokal nivå och personen i fråga har också skrivit på våra kandidatförsäkringar.

– Men det här är en väckarklocka för alla partier. Det har funnits både inom Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och nu också tyvärr i Centerpartiet. Dessa krafter har kunnat få höga förtroendeposter. Det är helt oacceptabelt. Så fort jag fick reda på det här satte vi igång en uteslutningsprocess.

Vad är det för krafter du menar?

– I det här fallet har det varit islamistiska krafter som ser skillnad på män och kvinnor men också att man pratat utifrån en klanstruktur. Det kan man se i de domskäl som har framkommit.

Vad kan du som partiledare göra för det inte ska hända igen?

– Dels måste man agera i de enskilda fallen. Där hade vi en process i måndags då partistyrelsen agerade mycket skyndsamt. Sedan behöver vi fortsätta att arbeta med vårt målmedvetna arbete. De som representerar C runt om i hela landet ska stå upp för våra värderingar. De ska skriva under på vårt idéprogram och vår sakpolitik. Det här inskärper behovet av att fortsätta utbilda våra lokala funktionärer. Det är viktigt att man är medveten om hur viktigt det är när man tillsätter personer på olika förtroendeposter.

Annie Lööf säger dock, trots kritiken, att hon har fullt förtroende för de lokala företrädarna i Solna.

– Men jag tror de kommer vara betydligt mer vaksamma framöver.

Publisert:

LÄS VIDARE