Peter Hultqvist håller tal på Folk och försvar

avJonathan Jeppsson, TT-Aftonbladet

I dag håller försvarsminister Peter Hultqvist tal från Folk och försvar i Sälen.

Aftonbladet sänder talet live.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl

I går uppgav Stefan Löfven att ett enskilt militärt angrepp på Sverige är “osannolikt” utrikesminister Margot Wallström kallade försvarsberedningen för ”den där gruppen” och betonade att man måste vara försiktig med orden.

Löfvens och Wallströms uttalanden fick borgerliga försvarspolitiker reagera kraftfullt för att beskriva en felaktig bild av säkerhetsläget och gå emot försvarsberedningen, där alla partier finns med.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tonade under måndagen ner splittringen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet där han står fast vid försvarsberedningens nya formulering om att ett angrepp inte kan “uteslutas”. Men han tillägger samtidigt att försvarsberedningen inte gör anspråk på att bedöma risker eller sannolikheter för ett sådant angrepp.

Björn von Sydow pekar på svårigheter med sannolikhetsbegreppet och anser att den nya formuleringen är bättre när det gäller att uttrycka vad totalförsvaret måste planera för att klara. Den nya formuleringen fanns med i den delrapport om totalförsvaret och det civila försvaret som kom strax före jul.

Från borgerligt håll misstänker man att det pågår en dragkamp mellan försvarsministern och utrikesministern om regeringens syn på hoten mot Sverige.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det är “olyckligt” att statsministern och utrikesministern på söndagen lyckades sprida så mycket osäkerhet om säkerhetspolitiken på så kort tid.

ARTIKELN HANDLAR OM