S-topparna välkomnar rebellrörelsen: ”Låter som en bra idé”

Flera tunga profiler varnar för att mittensamarbetet kan driva Socialdemokraterna åt fel håll.

Men ändå välkomnas rebellinitiativet Reformisterna av partiets högsta ledning.

– Det kommer säkert att bidra till att vi får en spänstigare diskussion, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Efter hård kritik från vänster har en rad namnkunniga S-profiler startat rörelsen Reformisterna för att pressa Stefan Löfven.

– På grund av regeringsuppgörelsen är partiledningen bundna till att arbeta med reformer som inte är socialdemokratiska till sin inriktning. Vi för fram förslag som ligger nära den socialdemokratiska själen, säger Daniel Suhonen, en av Reformisternas grundare.

Partisekreteraren: Välkomnar föreningen

Från partiets högsta ledning tas initiativet emot med tämligen öppna armar.

”Många av problemformuleringarna är områden som Socialdemokraterna jobbar med i olika instanser, men jag välkomnar den nybildade S-föreningen och tror att den kommer utgöra ett positivt bidrag till idédebatten i partiet”, skriver partisekreteraren Lena Rådström Baastad i en kommentar.

”Låter som en bra idé”

Även Mikael Damberg, inrikesminister och ledamot i det mäktiga verkställande utskottet, är positiv.

– Jag tycker att det låter som en bra idé. Det kommer säkert att bidra till att vi får en ännu mer spänstig framtidsdiskussion om vilka reformer som Sverige och socialdemokratin behöver genomföra, säger han till Aftonbladet efter att ha medverkat i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Damberg fortsätter:

– Min uppfattning är att det finns ett starkt stöd för Stefan Löfven och etablerandet av ett samarbete i mitten av svensk politik. Men jag välkomnar att det blir en idédebatt och en diskussion om socialdemokratins vägval framåt. Det behöver vi, för vi behöver utveckla ny politik.

Publisert:

LÄS VIDARE