SD:s attack mot ministern: ”Har ingen koll överhuvudtaget”

avJonathan Lundberg

Under torsdagen krävde digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) att Sverigedemokraterna undersöker källan till de hundratals Twitter-botar som visar stöd för partiet.

Nu svarar SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein på kravet.

– Han har uppenbarligen ingen koll överhuvudtaget, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har under veckan skrivit om de 1 200 botar – automatiserade konton – som lagt sig i den svenska politiska debatten på Twitter inför valet 2018.

I torsdags gick digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) ut med ett krav: att SD, som enligt FOI får stöd från 47 procent av botarna, utreder var de kommer ifrån.

– Jag tycker att Jimmie Åkesson borde berätta vilka som ligger bakom och vilka som betalar för de här sakerna, sa Peter Eriksson i en intervju med Aftonbladet.

”Ska jag ta ansvar för vanliga privatpersoner?”

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein menar att kravet är orimligt.

– Hur skulle det gå till, rent praktiskt? Jag tycker inte att ett politiskt parti ska ägna sig åt underrättelsetjänst och hålla på att reda ut vad folk gör på internet.

Eftersom det dykt upp 600 nya botar den senaste månaden, varav 282 visar stöd för SD (förutsatt att de följer mönstret för FOI:s studie) så misstänker digitaliseringsminister Peter Eriksson att det finns en större aktör bakom botarna.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Joakim Wallerstein är kommunikationschef för Sverigedemokraterna.

Joakim Wallerstein förnekar bestämt att Sverigedemokraterna skulle känna till vem eller vilka som ligger bakom botarna, eller att det skulle finnas någon praktisk möjlighet att ta reda på det.

Istället menar han att det är upp till polisen att utreda, om det skulle röra sig om olaglig aktivitet.

Ministern har en teori om att det från partiledningens håll skulle gå att ta reda på vem som finansierar botarna genom kontakter.

– Vi vet inte om det är finansiering bakom dem, han antar ju massa saker. Han har uppenbarligen ingen koll överhuvudtaget.

Finns det något ansvar från partierna att se till så det inte finns någon påverkan på valet i form av botar?

– Ska jag ta ansvar för vanliga privatpersoners agerande, är det det du menar? Jag antar att Peter Eriksson inte föreslår Sverigedemokraterna att vi ska starta en underrättelsetjänst nu som ska reda ut vad personer gör på Facebook och internet.

Går till motangrepp

Joakim Wallerstein ser dock att botarna är ett problem, eftersom de skulle kunna användas mot SD i ett senare skede.

– Vi har varit i kontakt med Twitter många gånger angående konton som utger sig för att vara oss. Jag tror det är ett sätt att röra till det lite, att gå in och utge sig för att gilla något först och sen går man in och skriver dumma saker. Sen riktar det sig mot oss, säger Joakim Wallerstein.

Så det är en aktör som vill Sverigedemokraterna illa som startat de här botarna?

– Jag vet inte, jag har inte rett ut det. Om folk följer oss på Twitter och delar vårt material, det är inte jag som styr det.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) är starkt kritisk till att SD inte utreder Twitter-botarna.

Han betonar att Twitter inte är en viktig plattform för Sverigedemokraterna, och upplever det inte till partiets fördel att botar sprider deras material där.

Sedan går han till motangrepp mot digitaliseringsministern.

– Peter Eriksson sitter i en regering som konsekvent åker fast för såna här saker. Sprider information till invandrare på ett annat språk som är felaktigt, det borde han ta ansvar för.

Det kan ju också vara ett problem, samtidigt som botarna är ett annat problem?

– Ja, absolut. Men han har ett konkret problem med kompisarna på Rosenbad, och det är han inte så bekymrad över.

ARTIKELN HANDLAR OM