Jan Björklund: Redo släppa fram en M- och S-regering

avJonathan Jeppsson

Liberalerna är redo att släppa fram en regering med bara M och S.

Det säger partiledaren Jan Björklund i P1-Morgons partiledarutfrågning.

– De största partierna har ett särskilt ansvar. Vi kan tänka oss släppa fram en koalitionsregering med bara socialdemokrater och moderater.

Regeringsbildningen efter höstens val kan bli den mest komplicerade någonsin.

Jan Björklund har tidigare sagt till Aftonbladet att han inte utesluter att nästa regering kan bildas av Moderaterna och Socialdemokraterna. I dag säger han i P1-Morgons utfrågning att han är beredd att släppa fram en sådan regering.

– De största partierna har ett särskilt ansvar. I Tyskland sa Socialdemokraterna nej, nej, nej, men nu sitter man där med Merkel som regeringschef. Till sist måste man ta ansvar för landet. Vi medverkar gärna i en bredare regering, vi kan tänka oss att släppa fram en regering bara med moderater och socialdemokrater.

Han menade också att Ulf Kristersson bör bli statsminister även om Alliansen är mindre än de rödgröna.

– Alliansen är större än Socialdemokraterna. Det här att Sverige oavsett valresultat ska regeras av Stefan Löfven är en lockande tanke för Socialdemokraterna, men det är inte en lockande tanke för mig.

Foto: AFTONBLADET
Jan Björklund (L).

”Ingen kö vid födseln”

Jan Björklund sa också i utfrågningen att han vill ta bort möjligheten att ställa barn i kö till friskolor vid födseln.

– Det är inte rimligt att man kan ställa barn i kö när de föds, säger Jan Björklund.

Vid en del av de populäraste friskolorna innebär det att barn som är födda sent på året i en årskull, aldrig har en möjlighet att kunna gå på skolan.

Jan Björklund menar också att systemet är orättvist mot exempelvis de barn som kommit hit som invandrare.

– Även den som flyttar från en kommun till en annan hamnar ju sist. I stället för när man föds, så kan man sätta en tidsgräns – ett år eller två år innan, säger Jan Björklund.

ARTIKELN HANDLAR OM