Valet 2018

Efter konflikterna: Ska försöka kryssa sig till riksdagen

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Den frispråkiga och omdebatterade vänsterprofilen Amineh Kakabaveh har bestämt sig.

Trots en mandatperiod full av konflikter med partiledningen kommer hon att försöka kryssa sig till en plats i riksdagen.

– Jag vill inte svika de väljare som vill ha mig och de unga kvinnor i förorterna som känner att jag är deras röst, säger hon.

I våras stod det klart att Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh, som också är ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad, skulle få det svårt att sitta kvar i riksdagen efter höstens val.

Den frispråkiga vänsterpartisten, en profilerad debattör i frågor som rör hedersvåld och religiöst förtryck i förorterna, hamnade först på åttonde plats på riksdagslistan i Stockholm.

Till en början hade hon helt petats från listan av valberedningen, men efter en medlemsomröstning fick hon en plats, dock en bra bit från valbar plats.

Bakgrunden var en konflikt mellan Kakabaveh och partiledningen de senaste åren som rörde kränkningar av kvinnors rättigheter och hedersförtryck i förorterna, en konflikt som splittrade partiet.

Dessutom fick Kakabaveh för några år sedan mycket hård kritik när hon delade en rasistisk film på Facebook, som hon sedan tog bort. Det fanns de inom partiet som då ville utesluta henne.

Efter en lång konflikt så nådde V-ledamoten och partiledningen en uppgörelse i höstas.

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.

Kommer att försöka kryssa sig in

Sedan i våras har Kakabaveh funderat på hur hon ska agera inför valet - om ska hoppa av eller försöka nå riksdagen trots det svåra utgångsläget.

Nu har hon bestämt sig - hon siktar på ännu en mandatperiod i riksdagen och ska försöka kryssa sig upp på listan.

– Om väljarna och medlemmarna vill det så ställer jag upp. Men det handlar inte om mig själv, jag representerar en ideologi och politik som många andra inte står för. Jag har fått väldigt starkt stöd och det är svårt att svika alla de inom Vänsterpartiet som vill ha mig kvar, säger hon.

Hon tycker själv att det är ett svårt beslut, då hon petats långt ned på listan.

– Men frågan om hedersförtyck som jag driver är viktig. Den är kontroversiell, då många i partiet vill tona ner debatten om hedersproblematiken som drabbar hundratusentals flickor och kvinnor i Sverige. Vi måste våga stå upp för de mest utsatta. 

Det har varit en konfliktfylld mandatperiod för dig i er riksdagsgrupp. Tror du det skulle bli bättre om du kom in igen?

– Man hoppas ju alltid på det. Om jag får förtroende och kryssas in i Stockholm innebär det att väljarna har sagt sitt. Förhoppningsvis blir det konstruktivt i riksdagsgruppen. Men det får bli nästa steg. Det avgörande just nu är att inte svika de väljare som vill ha mig och de unga kvinnor i förorterna som känner att jag är deras röst.

”Tänker inte hindra någon”

Amineh Kakabaveh, som säger att hon lämnat konflikten med partiledningen bakom sig, kommer inte själv att driva något personvalskampanj. Men hon säger att många vet vem hon är och vad hon står för.

Tror du att du kommer in i riksdagen?

– Jag vet inte, det är svårt att säga. Men det finns en chans.

Vänsterpartiet har i dag fem riksdagsledamöter från Storstockholm.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgörelse klar mellan Kakabaveh och V-ledningen

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Amineh Kakabaveh

Vänsterpartiet

Valet 2018